Adjunctul misiunii diplomatice a SUA în România, Dean Thompson, a declarat, joi, că parlamentele joacă un rol critic şi important în susţinerea democraţiei pentru că reprezintă cetăţenii şi că această instituţie trebuie să susţină interesele cetăţenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O astfel de viziune a Parlamentului, de înţelegere reciprocă, de cooperare şi de concentrare pe nevoile cetăţenilor, este de-a dreptul entuziasmantă şi trebuie susţinută. Pentru societatea civilă, pentru societate în general este foarte important să joace un rol activ în modul în care aleşii lucrează. Şi eu apreciez foarte mult acest lucru. Parlamentele joacă un rol critic şi foarte important în susţinerea democraţiei, pentru că Parlamentul reprezintă cetăţenii. Şi, de aceea, parlamentul nu trebuie să fie doar responsabil, trebuie să susţină interesele cetăţenilor, ajungându-se la un echilibru", a declarat Dean Thompson, la evenimentul ”Parlament deschis”.

Diplomatul american a subliniat că modul în care se cheltuiesc taxele şi impozitele cetăţenilor trebuie să fie cât se poate de transparent.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Modul în care se cheltuiesc impozitele plătite de contribuabili trebuie să fie transparent. Probabil că acest lucru trebuie făcut într-o mare măsură şi cu mare atenţie, pentru că cetăţenii înşişi urmăresc modul în care banii se cheltuiesc. Parlamentele se întâlnesc, ele respectă cerinţele referitoare la transparenţă, la furnizarea de documente, există Institutul Republican, Institutul Naţional pentru Democraţie şi multe alte instituţii care se ocupă de transparenţă şi care supraveghează modul în care se menţine transparenţa", a mai declarat Dean Thompson.

El a mai precizat că în vederea transparentizării există foarte multe site-uri dedicate pentru acest lucru la care au acces în special tinerii. 

”În 2013, OGP (Open Government Partnership) a început să lucreze prin intermediul mai multor grupuri de lucru şi să colaboreze cu Institutul Internaţional. Aceste grupuri se concentrează pe schimburi de  informaţii şi de experienţă, pe consolidarea capacităţilor, pe colaborare, pe analiza comparativă a datelor, pe imputurile parlamentarilor şi pe baza acestei activităţi se fac sondaje şi studii. Există şi foarte multe activităţi realizate de Comitetul de Supraveghere a OGP pe baza documentaţiilor internaţionale şi pe baza planurilor de acţiune naţionale. Calitatea de membru al OGP este o oportunitate a Guvernului SUA pentru a avea propriile instrumente de supraveghere şi de îmbunătăţire a interactivităţii”, a mai spus el.

Thompson a exemplificat precizând că există inclusiv aplicaţii pe care cetăţenii americani pot vedea informaţiile furnizate de instituţiile statului. 

”Avem acum un site care conţine diverse informaţii cu privire la deplasările şi la activităţile membrilor Congresului. Informaţii utile inclusiv pentru toată lumea. (...) Utilizatorii acestui site primesc notificări în timp real cu privire la diverse proceduri care au loc în Parlament. Există o altă aplicaţie pe care o pot folosi cetăţenii pentru a avea acces la datele furnizate de instituţiile statului”, a mai spus diplomatul american. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.