Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că Guvernul nu avea cum să nu procedeze la o revedere a regimului fiscal, iar disputa aceasta mare, impozitare progresivă versus cotă unică este falsă, pentru că noi nu avem cotă unică. El a menţionat că PNRR vorbeşte că trebuie să renunţăm la exceptări, la tot felul de portiţe, astfel că nu sunt intenţii ale actualului guvern care au venit de nicăieri, ci există un angajament al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Impozitarea progresivă nu avea cum să facă atâtea valuri, pentru că una este să încerci să modelezi un sistem fiscal având în vederea o constrângere bugetară foarte puternică, să optimizezi un sistem fiscal în funcţie de o dimensiune axiologică, de cum ar trebui să fie un sistem fiscal cât mai bun, care să mulţumească cât mai mulţi cerăţeni şi alta e să răspunzi la nişte urgenţe”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal.

El a menţionat că, ”atunci când trebuie să conciliezi dezideratul de a nu împiedica economia, cât încă situaţia este dificilă, chiar dacă pe primul trimestru avem date care au surclasat toate anticipările şi au surprins foarte mulţi analişti, rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare”.

Daniel Dăianu a precizat că ”Guvernul nu avea cum să nu  procedeze la o revedere a regimului fiscal”. 

”Sunt câteva repere care oferă sprijin pentru această afirmaţie. PNRR, o să observăm că acolo se vorbeşte în termeni expliciţi, nu sunt intenţii ale actualului guvern care au venit de nicăieri, există un angajament al României”, a mai spus Dăianu.

El a precizat că ”PNRR vorbeşte că trebuie să renunţăm la exceptări, la tot felul de portiţe”.

”Avem un regim fiscal care este foarte departe de ceea ce presupunea cota unică, deşi acolo nu găsim această formulare, în PNRR. Analiza noastră la Consiliul Fiscal şi căreia i s-au raliat experţi de notorietate, face aceeaşi constatare, că de fapt nu avem o cotă unică, nu mai avem aşa ceva, disputa aceasta mare, impozitare progresivă versus cotă unică este falsă. Noi nu mai avem cotă unică. Iar impozitarea progresivă şi ea trebuie judecată în funcţie de mai multe aspecte, în ce măsură ar putea fi introdusă în 2023, dacă se poate face, nu numai logistic. Guvernul a anunţat că anul acesta nu se va face, nimic, în 2023, coridorul este deschis”, a menţionat Dăianu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.