Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat miercuri, cu 241 voturi „pentru” şi 63 „împotrivă”, numirea lui Daniel Barbu, propus de grupurile ALDE, în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Votul deputaţilor şi senatorilor a fost secret.

Comisiile juridice reunite din Camera Deputaţilor şi Senat au validat luni, cu unanimitate de voturi, dosarele celor doi candidaţi propuşi pentru funcţia de preşedinte al AEP, şi anume Daniel Barbu, propus de grupurile ALDE, şi Maria Krause, propusă de USR.

Şeful AEP nu poate fi membru al unui partid politic, având la dispoziţie 15 zile de la validarea mandatului pentru a renunţa la această calitate. Mandatul preşedintelui AEP este de opt ani şi poate fi reînnoit o singură dată.

Daniel Barbu este profesor de ştiinţe politice la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii din Bucureşti. În 1997-1998 a fost consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, iar în 2003 s-a înscris în Forţa Democrată, un proiect politic efemer al lui Petre Roman. 

Ulterior, Barbu a devenit membru PNL. În august 2012 a fost consilier prezidenţial în perioada în care Crin Antonescu a fost preşedinte interimar al României ca urmare a suspendării din funcţie a lui Traian Băsescu. La alegerile parlamentare din acelaşi an a obţinut un mandat de senator din 2012 şi a devenit ministru al Culturii în primul guvern Ponta. 

Un an mai tîrziu a trebuit să demisioneze din cauza unei declaraţii pentru care a fost vehement criticat: “La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii (...) După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.