Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, în cadrul celei de-a XXI-a sesiuni a adunării Asociaţiilor Comunelor din România (A.Co.R), că unul dintre obiectivele mandatului său este reducerea decalajului dintre mediul urban şi mediul rural cu cel puţin 15% până în 2020, afirmând că 80% din finanţarea PNLD 1 şi PNDL 2 este alocată comunelor. De asemenea, tot până în 2020, premierul vrea ca România să urce în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vă reamintesc că unul dintre principalele mele obiective, conform programului de guvernare, este acela de a reduce decalajele dintre mediul urban şi mediul rural cu cel puţin 15% până în 2020 (…) Misiunea mea, aşa cum am afirmat în planul Parlamentului, când Guvernul a primit votul de învestitură, este ca în 2020, România să urce în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din UE, astfel încât tinerii să nu mai plece din România, iar cei care au plecat să îşi dorească să se întoarcă acasă. Pentru a realiza acest obiectiv, am în vedere trei direcţii principale: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuare creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei”, a declarat premierul Dăncilă în cadrul discursrului său de la A.Co.R.

Ea spune că Guvernul PSD-ALDE a reuşit în 2017 să finalizeze a doua etapă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDL 2) cu 30 de miliarde de lei. 

“Guvernul PSD-ALDE a reuşit în 2017 să iniţieze şi să finalizeze a doua etapă a celui mai important program destinat infrastructurii publice de la nivelul autorităţii locale PNDL 2 cu suma de 30 de miliarde de lei. Fiabilitatea programului PNDL 1 introdus de Minsiterul Dezvoltării de la acea vreme, de domnul Liviu Dragnea, ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat şi de aceea vorbim de PNDL 2 ca de un program de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Peste 80% din finanţarea din PNDL 1 şi PNDL 2 este îndreptată către comune pentru că am vrut să demonstrăm că modernizarea satului românesc nu mai reprezintă o frază la nivel declarativ, ci o măsură concretă şi pusă în practice”, continuă premierul.

Dăncilă susţine că în 2017 PNDL 1 a emis ordine de finanţare pentru comune în peste 3.900 de obiective în valoare de 12,1 miliarde de lei, iar PND1 2 a emis ordine de finanţare în peste 6.200 de obiective în valiarea de 30 de miliarde de lei

"Astfel, în anul 2017 au fost emise pentru PNDL 2 ordinele de finanţare a peste 6.800 de obiective în valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei, din care la nivelul comunelor sunt 5.431 obiective în valaore de aproximativ 20,6 miliarde de lei. De asemenea, în paralel s-au finanţat în continuare tot pentru comune peste 3.900 de obiective în cadrul PNDL 1, în valoare de 12,1 miliarde de lei”, a continuat aceasta.

Potrivit premierului, sumele alocate pentru relizarea pachetului minim de servicii publice şi pentru fonduri europene "vor reprezenta în continuare o prioritate pentru Guvern”.

"Corelarea sumelor de finanţare pentru realizarea pachetului minim de servicii publice, denumit generic 10S, atât din PNDL, cât şi din fonduri europene, dar şi prin programe de la Compania Naţională de Investiţii şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe, va reprezenta în continuare o prioritate pentru Guvern, astfel încât la nivelul mandatului nostru în 2020 să evaluăm împreună dacă ţintele pe care ni le-am propus au şi fost atinse şi aici vorbim despre creşterea procentului de racordare la serviciile de apă de la 65,2 în 2016 la 87 la sută în 2020, creşterea procentului de racordare la servicii de canalizare de la 49,1 în 2016, la 60 la sută în 2020, creşterea procentului de drumuri modernizate”, conchide Viorica Dăncilă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.