Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, referitor la discuţia între preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez, Emmanuel Macron, privind susţinerea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, că s-ar fi bucurat dacă cei doi şefi de stat vorbeau despre lucruri care să privească România, nu o singură persoană. "(...) aş întreba dacă domnul preşedinte Iohannis ar susţine o altă persoană care ar avea aceleaşi probleme. Eu cred că nu ar face acest lucru şi este clar că acest suport este ţintit doar către doamna Laura Codruţa Kovesi", a spus Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viorica Dăncilă a fost întrebată, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, despre discuţia dintre preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele francez Emmanuel Macron privind susţinerea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european.

"Eu mi-am spus punctul de vedere, atâta timp cât o persoană are anumite semne de întrebare pentru activitatea sa, în momentul în care o persoană a fost demisă pentru rezultatele activităţii pe care a desfăşurat-o, eu cred că trebuie să-şi lămurească prima dată aceste aspecte. Mai mult decât atât, aş întreba dacă domnul preşedinte Iohannis ar susţine o altă persoană care ar avea aceleaşi probleme. Eu cred că nu ar face acest lucru şi este clar că acest suport este ţintit doar către doamna Laura Codruţa Kovesi", a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că s-ar fi bucurat dacă şeful statului "ar fi vorbit cu domnul preşedinte Macron şi cu alţi omologi ai domniei sale despre viitorul portofoliu pentru România, despre lucruri care să nu fie privitoare la o singură persoană şi care să privească România şi ceea ce putem obţine pentru România pentru perioada următoare".

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European.

”În virtutea bunei colaborări şi a bunei înţelegeri între cei doi şefi de stat, Preşedintele Emmanuel Macron i-a transmis Preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe doamna Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European”, a anunţat Preşedinţia.

Preşedintele Iohannis a avut vineri o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcţia de procuror-şef european, menţionează Preşedinţia.

Parlamentul European a anunţat joi că îşi menţine susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi în vederea obţinerii funcţiei de procuror-şef european, iar preşedintele David Sassoli va trimite în acest sens o scrisoare Consiliului Uniunii Europene. Sassoli consideră că ”este esenţial” să se asigure cât mai curând anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene.

Cu două zile în urmă a apărut însă informaţia despre susţinerea candidaturii lui Kovesi de către Franţa, deşi candidaturile sunt individuale, nu sunt la nivel de ţară. Informaţia a fost confirmată la acel moment de Dacian Cioloş.

Aceasta deşi la începutul acestei săptămâni, francezul Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului european, afirma că încă este candidat pentru acest post, după apariţia informaţiilor privind ieşirea sa din cursă ca urmare a numirii la conducerea Parchetului Naţional Francez. .De asemenea, un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice franceze la UE spunea că nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte poziţia ţării sale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a reafirmat, în 10 iulie, susţinerea pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european şi aprecia că sunt ”şanse bune” pentru ca aceasta să ocupe postul. Iohannis atrăgea atenţia, însă, că nu este un lucru garantat şi afirma că este o poziţie care nu se poate negocia cu comisarii europeni, preşedinţii sau vicepreşedinţii Parlamentului European.

”Eu am susţinut-o din capul locului pe doamna Kovesi şi acest lucru i l-am spus şi doamnei Kovesi şi mai multor conducătorul relevanţi din politica europeană. Deci, acest lucru se ştie în Europa, că eu o susţin pe doamna Kovesi, însă această poziţie nu este una care intră în negocieri cu comisarii sau cu preşedinţii sau cu vicepreşedinţii de la nivelul Parlamentului European. Este un capitol separat şi am speranţa că acest post se poate aloca doamnei Kovesi, ar fi un rezultat foarte bun şi pe care eu mi-l doresc”, a declarat, miercuri, într-o cinferinţă de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre afirmaţia liderului PLUS, Dacian Cioloş, porivit căreia va negocia direct cu preşedintele Franei, Emmanuel Macron, pentru ca fosta şefă a DNA să devină procuror-şef european, Iohannis a spus: ”Fiind o temă de mare vizibilitate, tot felul de politicieni se agaţă de ea, dar dacă contribuie la reuşită e bine”.

Iohannis a precizat, răspunzând altei întrebări, că şansele Laurei Codruţa Kovesi de a deveni procuror-şef european sunt ”bune”.

”Sunt şanse bune, dar garantat nu este”, a mai spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.