Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că preşedintele Klaus Iohannis i-a comunicat, fără nicio explicaţie, că nu va da curs propunerilor de numire a noilor miniştri la Transporturi şi Dezvoltare Regională, dând dovadă că doreşte blocarea activităţii Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele a confirmat astăzi încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu este în stare să-şi exercite rolul constituţional de mediator. Fiecare ieşire publică a dlui preşedinte are puternice accente politice, singura preocupare fiind aceea de a ataca PSD”, a afirmat Dăncilă.

Ea a precizat că i-a solicitat preşedintelui Iohannis o discuţie în privinţa numirii celor doi miniştri ai Transporturilor şi ai Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

”Era firesc să avem o decizie în acest sens de îndată ce Curtea Constituţională a arătat că trebuie să avem această decizie de îndată. Preşedintele mi-a comunicat faptul că nu va da curs celor două propuneri pe care i le-am înaintat, fără nicio explicaţie, dând dovadă că doreşte de fapt blocarea activităţii Guvernului. Peste numai câteva zile vom prelua preşedinţia Consiliului UE, cu o situaţie de blocaj la două ministere importante, cu o situaţie de blocaj în ceea ce priveşte preluarea dosarelor aflate pe agenda UE şi cu o situaţie care nu este favorabilă imaginii României în acest sens”, a subliniat Viorica Dăncilă.

În 19 decembrie, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern - preşedinte şi a decis că şeful statului urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru, referindu-se la miniştrii Transorturilor şi Dezvoltării, Lucian Şova şi Paul Stănescu.

În 20 noiembrie, şeful statului a acceptat propunerea premierului privind schimbarea din funcţie a şase miniştri, dar a refuzat să o numească pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Klaus Iohannis a precizat că propunerile sunt ”nepotrivite”.

Ulterior, PSD a venit cu alte propuneri: Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Transporturi. Klaus Iohannis nu a dat încă un răspuns la aceste solicitări. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.