Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, la finalul discursului rostit în şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată aniversării aderării la NATO, că regretă că acest eveniment important a fost transformat de preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Azi am venit la o şedinţă solemnă dedicată aderării ţării noastre la NATO. Regret că acest eveniment important a fost transformat de preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, prim-ministrul României, tuturor celor care astăzi se aşteptau la o şedinţă solemnă dedicată acestui eveniment major.",a  declarat premierul la finalul discursului său.

"Doresc, în primul rând, să salut, în calitate de şef al Guvernului României, organizarea acestui eveniment destinat aniversării a 15 ani de la integrarea ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică, de la revenirea noastră în familia de valori euro-atlantice, de care am fost despărţiţi vreme de aproape 50 de ani. Este un moment cu puternică încărcătură simbolică şi valoare istorică în parcursul nostru democratic post-decembrist. Extind, de asemenea, aprecierea şi recunoştinţa mea deplină către toţi cei care au participat la împlinirea acestui proiect major, de altfel primul de o asemenea anvergură pe care România l-a generat la începutul anilor 90, cu un puternic rol unificator pentru societatea noastră. Şi aş vrea să mulţumesc, în acest context, preşedintelui Ion Iliescu, preşedintelui Emil Constantinescu, premierilor Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu, Adrian Năstase şi tuturor miniştrilor apărării din acea perioada", a afirmat Dăncilă în discurs.

"Mă bucur însă, că guvernul care a realizat aderarea a fost guvernul PSD condus de Adrian Năstase", a subliniat premierul.

"Este al treilea an consecutiv în care România îndeplineşte acest angajament asumat prin programul de guvernare al PSD -ALDE, alocând 2% din PIB pentru apărare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alocările de resurse financiare pentru achiziţiile majore de echipamente care, potrivit cerinţelor NATO, trebuie să reprezinte 20% din bugetul pentru apărare. În ceea ce priveşte capabilităţile, România continuă să investească în echipamente militare moderne ca parte a diverselor programe militare de înzestrare, pentru a răspunde eficient atât cerinţelor NATO, cât şi provocărilor regionale de securitate. Nu în ultimul rând, România a fost şi este unul dintre contribuitorii importanţi la operaţiile şi misiunile NATO. În 2019, ne vom menţine printre primele 5 state contribuitoare cu trupe la misiunea din Afganistan. Expresia ultimă a angajamentului asumat de România o reprezintă sacrificiul militarilor români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii Aliate. Gestul lor trebuie să ne reamintească de lecţiile învăţate în fiecare etapă a parcursului nostru euro-atlantic", a adăugat şefa Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni forte duri MARŢI,  în discursul său în faţa Camerelor reunite, guvernarea PSD - ALDE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.