Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, întrebată despre faptul că Dana Gârbovan, propusă la Ministerul Justiţiei, ar fi apropiată a fostului ministru Florin Iordache şi a susţinut OUG 13, că ar trebui văzute lucrurile bune. "De ce în momentul în care se face o nominalizare încercăm imediat să aducem o parte negativă pentru acea persoană? Haideţi să gândim pozitiv şi să vedem şi lucrurile bune", a spus Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată dacă Ana Birchall, schimbată de la Ministerul Justiţiei, a plecat din şedinţa CEX şi s-ar afla la Palatul Cotroceni, Dăncilă a spus că nu ştie despre acest lucru.

"Nu, nu ştiu despre acest lucru, dar dacă doamna Birchall a făcut acest lucru este foarte grav, este membru al PSD şi problemele le rezolvăm în interiorul partidului. Mai mult, i-am explicat doamnei Birchall că vreau să fac această nominalizare la Ministerul Justiţiei pentru că vreau pe cineva din rândul magistraţilor, care nu este înregimentat politic, tocmai pentru a avea certitudinea că există o bună conlucrare şi că vom putea obţine consens pe toate deciziile referitoare la justiţie", a afirmat Dăncilă.

Ea a menţionat că înainte de CEX a avut o discuţie separată cu Ana Birchall.

"Da, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional am avut o discuţie cu doamna Ana Birchall în care i-am mulţumit pentru activitatea depusă şi i-am explicat că vreau să fac această modificare din aceleaşi considerente pe care vi le-am enumerat anterior, vreau pe cineva din sistemul de justiţie", a declarat Dăncilă.

Întrebată dacă a discutat cu Dana Gârbovan, Dăncilă a răspuns: "Bineînţeles că am discutat cu doamna Gârbovan, nu puteam să fac o propunere fără să discut cu domnia sa. I-am explicat, de fapt am rugat-o pe doamna Gârbovan să vină în această funcţie având în vedere experienţa domniei sale şi respectul de care se bucură în domeniul justiţiei".

Întrebată ce îi reproşează Anei Birchall, Dăncilă a spus că nu ar pleca de la aprecieri sau reproşuri pentru un ministru sau altul.

"Vreau ca la Ministerul Justiţiei să fie cineva care cunoaşte foarte bine midul în care lucrează magistriaţii, cineva care a lucrat alături de magistraţi, cineva independent, şi nu am vrut ca să mai fie cineva înregimentat politic", a susţinut Dăncilă.

Dăncilă a spus că din proiectul prezentat de Ana Birchall rămâne doar partea care se referă la înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.

Întrebată dacă îi reproşează Anei Birchall o colaborare "prea apropiată" cu preşedintele Iohannis, Dăncilă a spus: "Nu reproşez nimic, nu i-am reproşat absolut nimic doamnei Birchall".

"Dacă ne uităm la activitatea doamnei Dana Gârbovan, vedem că este o activitate în domeniu, o activitate foarte apreciată de către toţi magistraţii", a adăugat ea.

Întrebată de asemenea dacă plecarea Anei Birchall este legată de faptul că a anunţat familia Alexandrei Măceşanu că fata este moartă, deşi nu avea atribuţii, Dăncilă a spus: "Nu vreau să fac niciun fel de speculaţii".

Dăncilă a mai spus, răspunzând unei alte întrebări, că plecarea Anei Birchall "nu are nicio legătură" cu faptul că ea ar fi fost de acord cu desfiinţarea Secţiei speciale.

"Nu legaţi înlocuirea Anei Birchall de anumite aspecte legate de justiţie. Îmi doresc o justiţie independentă, o justiţie în care deciziile, în care actele normative adoptate să fie în consens cu magistraţii, cu cei care lucrează în acest domeniu, şi cred că este important ca la acest minister să avem o persoană care să aibă discuţii, consultări cu magistraţii", a afirmat Dăncilă.

Întrebată dacă criticile aduse de Gârbovan raportului GRECO au reprezentat un criteriu pentru alegerea sa, Dăncilă a spus: "Ştiţi cum, vedem doar o anumită afirmaţie a unei persoane şi legăm întreaga activitatea de acea afirmaţie. Nu am citit ce a declarat sau ce nu a declarat doamna Dana Gârbovan, ştiu că este un magistrat cu foarte multă experienţă şi vreau la Ministerul Justiţiei un magistrat cu foarte multă experienţă".

Referitor la afirmaţiile că Gârbovan este o apropiată a fostului ministru Florin Iordache şi a susţinut ordonanţa 13, Dăncilă a spus: "De ce în momentul în care se face o nominalizare încercăm imediat să aducem o parte negativă pentru acea persoană? Haideţi să gândim pozitiv şi să vedem şi lucrurile bune. Încercăm să facem anumite conexiuni, mergem pe anumite scenarii, cred că nu este o abordare bună".

Dăncilă a spus că speră ca preşedintele Iohannis să accepte nominalizarea.

"Nu văd ce motiv din punct de vedere profesional să găseşti să respingi o asemenea propunere", a afirmat Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.