Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că, dacă va fi invitată, va participa la summitul şefilor de stat şi de guverne din 9 mai de la Sibiu, dar nu se va ruga de nimeni pentru a participa la eveniment. Dăncilă spune că nu este ”supărată” că nu a fost invitată, pentru că nu ar rezolva lucrurile şi preferă să gândească pozitiv. ”Eu sper ca acest summit să iasă cât mai bine, este important pentru noi ca ţară”, a spus premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viorica Dăncilă a fost întrebată, sâmbătă, în judeţul Hunedoara, dacă este supărată că nu a fost invitat la summitul care va avea loc în data de 9 mai la Sibiu şi la care vor participa şefi de state şi de guverne din toate ţările Uniunii Europene.

”Nu sunt supărată, pentru că acest lucru nu ar rezolva lucrurile şi eu gândesc constructiv. Eu sper ca acest summit să iasă cât mai bine, este important pentru noi ca ţară. Dincolo de orgoliile proprii, dincolo de interesul personal al unuia sau altuia, eu cred că important pentru noi ca ţară este ca acest summit să iasă foarte bine, toţi liderii europeni să plece încărcaţi pozitiv şi cu anumite concluzii nu numai în ce priveşte România, dar şi în ceea ce priveşte creionarea viitorului Uniunii Europene”, a răspuns Viorica Dăncilă.

Ea a precizat că şi-a ”făcut datoria ca prim-ministru”, particiând, în 1 mai, la summitul de la Varşovia. 

”Dacă voi fi invitată, voi merge. Dacă nu, eu sper ca acolo să se ia decizii foarte bune. Nu am să mă rog de nimeni ca să mă invite la acest lucru. Eu am considerat că este bine pentru ţara noastră şi eu cred că am dat dovadă de acest lucru atunci când am preluat preşedinţia. Am văzut şi opinia conform căreia nu este posibil să participe decât preşedintele României, că nu pot fi două scaune la aceeaşi masă. Aş da exemplu tocmai preşedintelui Consiliului European, domnul Tusk care, dacă dăm timpul înapoi, vedem că atunci preşedintele şi premierul au participat la un summit, mai mult, şi în Estonia a fost în lucru de genul acesta”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a afirmat că deciziile luate la summit vor cădea tot în sarcina Guvernului.

”Dincolo de aceste lucruri, eu sper ca acest summit să aibă rezultate bune şi sunt convinsă că ideile luate la summit vin tot în sarcina Guvernului, aşa că sperăm ca acolo să avem concluzii cât mai bune”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a declarat vineri, referindu-se la participarea la summitul UE de la Sibiu, din 9 mai, că nu a fost invitată încă, întrebându-se cum putem vorbi noi de unitate când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent pentru a vorbi despre realizările preşedinţiei române a Consiliului UE.

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că în spaţiul public "se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană", prin faptul că jurnalişti şi politicieni "deplâng faptul că doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu". El explică că ea nici nu va fi invitată la lucrările Consiliului European şi subliniază diferenţa între această instituţie şi Consiliul Uniunii Europene. "Doamna premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii), în timp ce preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European, care este altă instituţie. (...) Doamna premier Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitată la recepţie şi prezentată de preşedinte", susţine Băsescu.

O reuniune a liderilor UE va avea loc la Sibiu, în 9 mai 2019, de Ziua Europei, fiind probabil ultima întâlnire din Agenda liderilor prezentată de către preşedintele Consiliului, Donald Tusk, şi la care se vor trage concluziile în aceea ce priveşte viitorul Uniunii.

Potrivit datelor oficiale, la Summit sunt aşteptaţi 27 de lideri europeni şi 36 de delegaţii oficiale. Se va vorbi în 24 de limbi, vor fi 400 de invitaţi de rang înalt şi 800 de jurnalişti.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.