Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri seară, la concertul de gală organizat cu ocazia încheierii mandatului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, că există toate motivele pentru a sărbători, întrucât ţara noastră a obţinut ce şi-a propus şi a avut una dintre cele mai apreciate preşedinţii. "Am făcut dovada maturităţii României europene şi am oferit rezultate peste aşteptări, într-un context european complicat. Rezultatele obţinute deschid oportunităţi noi pentru România. Avem acum o poziţie consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câştiguri ale României ca stat membru al Uniunii Europene", a spus Dăncilă, menţionând: "Românii pot fi mândri, ne-am ridicat la înălţimea provocării".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi, la aproape două săptămâni de la încheierea formală a mandatului nostru, putem spune cu mândrie că avem toate motivele să sărbătorim: am obţinut ce ne-am propus, am dovedit eficienţă, performanţă, echilibru şi am oferit una dintre cele mai apreciate preşedinţii la nivel european. Am demonstrat că România a abordat acest mandat, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetăţenilor europeni. Am construit toate acţiunile noastre în jurul conceptului de coeziune. Am lucrat în acest spirit şi am reuşit să obţinem rezultate importante, calitativ şi cantitativ, pentru cetăţenii europeni şi să menţinem unitatea în susţinerea proiectului european", a spus Dăncilă, în discursul ţinut vineri seară, la Ateneul Român.

Ea a spus că Preşedinţia română a consolidat dimensiunea socială a Uniunii Europene, pentru că o Europă puternică este a cetăţenilor prosperi, cărora le sunt asigurate şi respectate drepturi egale.

"Am pus în centrul acţiunilor noastre coeziunea pentru că succesul Uniunii Europene este succesul fiecărui stat membru, al fiecărei regiuni, al fiecărei comunităţi. O Europă dezvoltată asigură tuturor oportunităţi egale şi acces neîngrădit la resurse. Am militat pentru mai multă solidaritate în comunitatea europeană pentru că într-o Europă pregătită să facă faţă cu succes schimbărilor, nimeni nu trebuie lăsat în urmă", a afirmat Dăncilă.

Ea a adăugat că au fost readuse în prim plan valorile sociale fundamentale ale comunităţii europene, care unesc şi ţin aproape peste 500 de milioane de cetăţeni, pentru că o Europă puternică este cea care îşi consolidează fundaţia.

"Provocările au fost multiple: dosare cu mize deosebit de importante, negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual şi procesul Brexit, un moment de cotitură pentru Uniunea Europeană. Principiul de bază, firul roşu care ne-a ghidat constant în abordare şi în modul de rezolvare a dosarelor aflate în lucru, a fost coeziunea. Bilanţul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este unul impresionant: 90 de dosare închise în primele trei luni de mandat, 84 de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene adoptate, numeroase decizii pe care am obţinut consensul. Toate, realizate în aproximativ 2500 de reuniuni", a susţinut Dăncilă.

Potrivit acesteia, este vorba despre dosare emblematice pentru proiectul european şi cu rezultate şi impact direct asupra vieţii cetăţenilor europeni în domenii importante: social, energetic, economico-financiar, digital, mediu şi schimbări climatice, agricultură, valori şi libertăţi europene, combaterea dezinformării.

"Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi-a realizat priorităţile cuprinse în programul de lucru şi obiectivele fixate, toate dedicate avansării agendei europene, în spiritul abordării unitare, coezive şi inclusive pe care ne-am asumat-o la preluarea mandatului. Am făcut dovada maturităţii României europene şi am oferit rezultate peste aşteptări, într-un context european complicat. Rezultatele obţinute deschid oportunităţi noi pentru România. Avem acum o poziţie consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câştiguri ale României ca stat membru al Uniunii Europene. Guvernul a acţionat cu maximă seriozitate şi implicare deplină şi, împreună cu partenerii europeni şi cu echipele de experţi am reuşit să dăm substanţă agendei europene şi interne", a declarat premierul Dăncilă.

Conform acesteia, România a avut o Preşedinţie de succes, "şi nu o spunem numai noi".

"Partenerii noştri europeni apreciază rezultatele noastre şi bilanţul pro-european, bogat, realizat de Guvernul României, alături de echipa de diplomaţi, experţi şi negociatori profesionişti. Românii pot fi mândri, ne-am ridicat la înălţimea provocării. Modul eficient în care am condus lucrările Consiliului dovedeşte că România are capacitatea să exercite credibil, cu profesionalism şi dinamism cele mai importante atribuţii în cadrul Uniunii Europene. Mă bucur că am reuşit să aducem proiectul european mai aproape de cetăţenii români şi că am dovedit partenerilor noştri potenţialul României europene", a mai spus Viorica Dăncilă.

Ea le-a mulţumit miniştrilor, echipelor din ministere şi din toate instituţiile implicate, echipei Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, membrilor Parlamentului României, colegilor din administraţia locală, voluntarilor, pentru efortul şi dedicarea dovedite în aceste luni extrem de intense.

"Am dovedit că poporul român crede cu tărie în valorile europene şi în viitorul nostru comun, că România are forţa, resursele şi oamenii capabili să aducă plus valoare proiectului european şi să promoveze drepturile tuturor cetăţenilor europeni. Am scris o pagină importantă a istoriei europene a României! Am reuşit acest lucru împreună, echipa europeană a României şi partenerii noştri europeni, şi am dovedit din nou că împreună suntem puternici!", a încheiat Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.