Premierul Viorica Dăncilă a făcut o declaraţie, luni, la sediul PSD, despre pactul pentru bunăstare pe care l-a propus partidelor, spunând că este îngrijorătoare atitudinea liderilor politici din ultimele zile şi adresând un nou apel pentru semnarea acestuia. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că, dacă vrea să dovedească faptul că este mai mult decât o lovitură electorală prin care să mai smulgă nişte voturi de la pensionarii pe care îi sperie cu tot felul de zvonuri, Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament cu pactul pe care l-a propus partidelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Dacă vrea să dovedească faptul că e mai mult decât o lovitură electorală, doamna Dăncilă trebuie să vină în Parlament cu pactul

„Nu am crezut că va fi atât de greu să vă puneţi semnătura pe un text de bun simţ, nu am crezut că un gest firesc pentru orice partid care vrea să ajungă la guvernare vă va pune atât de tare în dificultate. Aţi venit o dată şi aţi depus moţiune de cenzură şi aţi eşuat pentru că nu aţi avut niciun proiect. (...) Acum vorbiţi de o nouă moţiune, în condiţiile în care nu puteţi nici măcar să vă puneţi semătura că nu veţi tăia veniturile românilor”, a afirmat Dăncilă.

Ea a salutat decizia grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor de a semna acest pact.

"Orice abordare care nu are în centrul ei bunăstarea şi interesul oamenilor este una nocivă şi trebuie să dispară. Am fost prima care am semnat acest pact şi l-am transmis tuturor partidelor. Salut decizia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor de a semna pactul pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie", a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că le mulţumeşte acestor parlamentari, dar şi sindicatelor şi organizaţiilor care susţin aceste principii.

"Am văzut însă şi o serie de reacţii şi răspunsuri care mă îngrijorează. Ne îngrijorează pe toţi cei care, cu bună credinţă, ne asumăm să respectăm obiective pentru binele oamenilor. Tocmai principalul partid de dreapta, cel care are precedente de tăiere a pensiilor şi salariilor, a încercat să ocolească cel mai tare semnarea acestui pact. Cei care au mai tăiat în trecut de la oameni ne-au ignorat apelul. Românii văd însă acest lucru", a susţinut ea.

Dăncilă a adăugat că tot din partea opoziţiei a văzut "încercarea de a negocia bunăstarea oamenilor, de a condiţiona semnarea pactului de demisia Guvernului şi de alegerile anticipate".

"Deci dreapta pune condiţii de ordin politic partidului de guvernământ ca să îşi asume că nu vor tăia de la români. Ce spune acest ucru despre oamenii noi şi despre cât de hotărâţi sunt să vină la guvernare ca să înceapă politica austerităţii? Condiţionarea bunăstării tuturor de avantaje electorale pentru aceste partide este cinică şi este periculoasă pentru societate şi pentru democraţie. Bunăstarea românilor nu se negociază", a declarat Dăncilă.

Dăncilă a mai spus că alţii au afirmat că acest pact este un gest politic.

"Şi acest lucru ni-l spune textual tocmai cel care şi-a sacrificat partidul şi a abandonat guvernarea ca să facă jocurile politice ale altora. Tocmai cel care a desconsiderat complet votul oamenilor din 2016 şi voinţa propriului partid vine şi vorbeşte despre gesturi politice. Aş dori să le reamintesc că, spre deosebire de toate iniţiativele şi acordurile la care s-au raliat dumnealor, acesta este un gest pentru români, singurul din care are de câştigat cetăţeanul şi nu omul politic", a susţinut Viorica Dăncilă.

Ea l-a criticat şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

"Şeful statului, domnul Klaus Iohannis, ne-a spus că a citit Pactul pentru români şi a trecut mai departe, aşa cum a trecut timp de cinci ani mai departe peste tot ce a însemnat progresul şi bunăstarea propriului popor. Preşedintele trece întotdeauna mai departe când are şansa să facă bine, însă alege să se oprească şi să-şi exercite funcţia doar atucni când are ocazia să blocheze şi să facă rău propriei ţări, inclusiv prin nerespectarea Constituţiei", a spus Dăncilă.

"Stimaţi oameni de stat, nu am crezut că va fi atât de greu să vă puneţi semnătura pe un text de bun simţ, pe o asumare concisă şi clară, că veţi continua măsurile menite să aducă bunăstarea oamenilor. Nu am crezut că un gest firesc pentru orice partid care vrea să ajungă la guvernare vă va pune atât de tare în dificultate. Vorbim despre viitorul românilor şi al României. Aţi venit o dată şi aţi depus moţiune vrând să daţi jos Guvernul. Aţi eşuat pentru că nu aţi avut niciun program de guvernare şi nicio echipă pentru Palatul Victoria. Nu aţi reuşit să convingeţi nici măcar membrii Parlamentului că meritaţi să guvernaţi România, d-apăi cetăţenii acestei ţări. Acum vorbiţi de o nouă moţiune, în condiţiile în care nu puteţi nici măcar să vă puneţi semnătura pe o garanţie în faa românilor că nu le veţi tăia din nou veniturile", a continuat Dăncilă.

Ea a spus că face acest apel pentru că devine imperativ să fie asumate aceste obiective.

"Este îngrijorătoare atitudinea din ultimele zile şi nu mă voi opri din a vă cere să vă asumaţi responsabilitatea pentru destinul oamenilor. Vă chem din nou să semnaţi Pactul pentru bunăstarea românilor, să vă asumaţi că înţelegeţi scopul unei bune guvernări şi al polticii făcute pentru oameni", a încheiat ea.

Liderul PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, vineri seară, că propune partidelor parlamentare ”Pactul naţional pentru bunăstarea românilor”, afirmând că doreşte ca ”oamenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile şi pensiile”.
 
Ulterior, purtătorul de cuvânt al PSD a citit textul pactului pe care social-democraţii îl propun şi a precizat că aşteaptă ca documentul să fie semnat de cât mai multe partide.
 
Liderii mai multor partide au respins pactul propus de Viorica Dăncilă, afirmând că este o acţiune de campanie.
 
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat, însă, că va propune colegilor să semneze şi să susţină Pactul Naţional propus de Viorica Dăncilă şi că ia în serios propunerea, deşi documentul apare ca fiind trimis de “Liviu Dragnea - Cabinet Preşedinte”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.