Europarlamentarul PNL Dan Motreanu afirmă miercuri că Parlamentul European a adoptat noi reguli de transparenţă pentru publicitatea politică. În contextul schimbării regulilor la nivelul UE, autorităţile din România trebuie să adopte reglementări mai transparente în privinţa chelturii banilor alocaţi pentru partide.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit eurodeputatului, ”publicitatea politică plătită va trebui să fie marcată în mod clar şi să fie furnizate o serie de informaţii-cheie, printre care numele sponsorului, afişat vizibil”.

”De asemenea, trebuie să conţină o notificare menită să asigure transparenţa care să fie uşor de accesat şi să precizeze suma cheltuită, provenienţa fondurilor utilizate, legătura dintre publicitate şi alegerile sau referendumurile relevante”, spune Motreanu,

El precizează că ”folosirea datelor cu caracter personal pentru vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică online va fi permisă numai dacă datele au fost colectate de la persoana vizată, care şi-a dat consimţământul pentru utilizarea lor în cadrul publicităţii politice”.

”Vor fi interzise tehnicile de direcţionare şi amplificare în materie de politică care utilizează sau deduc date cu caracter personal sensibile, cum ar fi originea etnică, convingerile religioase sau orientarea sexuală. Pentru a limita ingerinţele străine în procesele democratice europene, sponsorizarea reclamelor din afara UE va fi interzisă pe o perioadă de trei luni înaintea alegerilor sau referendumului”, mai afirmă Motreanu.

Europarlamentarul PNL spune că noile reguli vizează reclamele politice remunerate. ”Acestea nu afectează conţinutul reclamelor politice şi nici regulile privind desfăşurarea şi finanţarea campaniilor politice. Opiniile personale, opiniile politice, cum ar fi orice conţinut jurnalistic nesponsorizat, sau comunicarea privind organizarea sau participarea la alegeri nu sunt afectate”, mai arată Motreanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.