Liderul USR, Dan Barna, a anunţat, sâmbătă, că va propune partidelor organizarea unor alegeri primare în Bucureşti pentru desemnarea candidatului cu cele mai mari şanse de a o învinge pe Gabriela Firea. Barna a dat exemplul Budapestei, unde mai multe partide s-au aliat şi au susţinut un candidat comun care a învins candidatul Fidesz. Pentru organizarea acestora, vor exista corturi în mai multe zone din oraş, unde bucureştenii vor putea vota pentru un anumit candidat pe durata mai multor zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Politic al USR s-a reunit, sâmbătă, şi a discutat, printre altele, despre organizarea unor alegeri primare în Bucureşti.

”L-am invitat şi pe Nicuşor Dan pentru că noi îl considerăm unul dintre candidaţii viabili şi cu şanse foarte mari să poată fi candidatul unic al opoziţiei în ceea ce înseamnă lupta pentru Bucureşti şi pentru câştigarea Bucureştiului de la Gabriela Firea. Am discutat despre alegerile primare, despre acel tur 1 al societăţii civile care poate fi realizat şi prin care ne putem asigura că vom avea candidatul într-adevăr cu cele mai bune şanse. Am avut invitaţi de la Budapesta, un coleg de democraţie europeană, care ne-a prezentat cum au funcţionat aceste alegeri primare în Budapesta şi cum a fost posibil să se obţină o victorie în faţa FIDEZS”, a explicat Dan Barna, liderul USR, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, ”este un proces prin care cetăţenii Bucureştiului vor fi invitaţi să îşi exprime opţiunea pentru candidatul care ar vrea să fie primarul Bucureştiului”.

”Bucureştenii vor avea posibilitatea ca, în corturi amplasate în diferite locuri ale oraşului, timp de câteva zile - o săptămână, să îşi exprime opţiunea şi în felul acesta vom avea un număr relevant de voturi. Va fi o validă şi puternică legitimare a unui candidat. În felul acesta, toate partidele care vor dori să participe la cursa pentru nominalizarea primarului Bucureştiului vor avea posibilitatea să îşi prezinte candidatul. În felul acesta, va fi foarte legitim şi firesc ca acela dintre candidaţi care are cele mai multe voturi, cea mai mare susţinere a bucureştenilor să fie asumat de celelalte partide şi să ieşim din această logică a negocierilor în care fiecare spune «ridică-te dumneata ca să mă aşez eu»”, a mai sus Barna.

Acesta consideră că ”în momentul în care ai opţiunea votului cetăţenilor, lucrurile devin mult mai simple”.

”Logica ne spune că, dacă vrem să scăpăm de Gabriela Firea la Bucureşti, trebuie să alegem un singur candidat. Alegerile primare sunt, practic, un prim tur pe care îl facem noi, societatea şi partidele de opoziţie, dacă el nu poate fi organizat”, a mai afirmat Dan Barna.

Acesta a explicat că ”validarea alegerilor primare poate să funcţioneze dacă ai un număr mare de voturi”, iar astfel de alegeri s-ar putea face în mai multe oraşe mari. 

”În Budapesta au votat 78.000 de oameni. Dacă ai un număr mare de persoane care vine şi votează la primare, şansa ca un partid sau altul să trimită 20 -50- 100 de oameni să voteze aiurea deja nu mai contează”, a mai explicat Dan Barna.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban şi liderul USR, Dan Barna, au discutat, marţi, despre alegerile locale de anul viitor şi perspectiva candidaţilor comuni în marile oraşe cu

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.