Vicepremierul Dan Barna afirmă că formaţiunea politică pe care o reprezintă nu se opune dezvoltării României, însă susţine că cei de la USR PLUS vor fi "foarte fermi" în a crea un mecanism prin care să se asigure că un plan naţional de investiţii va genera dezvoltarea comunităţilor locale, nu doar să "alimenteze diverse firme de casă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat miercuri seară, la TVR, de ce actorii guvernamentali nu cad de acord asupra unei formule comune privind Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", prim-vicepremierul Dan Barna a replicat: "USR-PLUS este un partid al dezvoltării (...) şi din această perspectivă orice program care aduce resurse de dezvoltare la nivel local pentru drumuri, apă, canal şi gaz este un program care va avea şi are sprijinul nostru".
 
"Discuţiile, la momentul de faţă, ţin de cum arată acest program, pentru că ştiţi, de exemplu, că nu există o evaluare coerentă a PNDL 1 şi PNDL 2? Ce vreau să spun: acele programe – şi media a prezentat în mod repetat terenuri de sport în pantă, drumuri asfaltate pe tarlale printre loturile oamenilor, asfalt turnat direct pe pământ, care a rezistat până la prima iarnă, după care a plecat odată cu praful - deci ideea că am putea să continuăm un program în care fondurile să fie risipite, ca să nu spun furate, pentru că sunt multe dintre situaţiile acestea, ajunse direct la DNA, este un lucru pe care nu-l vom susţine niciodată. Pentru că un astfel de program de investiţii care trebuie să aducă bunăstare la nivel local în comunităţile din România trebuie să aibă nişte principii foarte clare, o monitorizare foarte clară, priorităţi predefinite, o cofinanţare, de exemplu, de la nivelul autorităţilor locale astfel încât primarii să nu mai fie încurajaţi să finanţeze cămine culturale în sate unde nu mai sunt tineri sau terenuri de sport sau parcuri în marginea lanului de porumb unde evident că nu merge nimeni se joace", a afirmat Dan Barna.
 
Vicepremierul a avansat ideea unei cofinanţări de 50% din partea comunităţilor locale pentru proiectele pe acest program. 
 
"Vom fi foarte fermi - şi de fapt discuţiile sunt pe acest subiect în perioada următoare - în a crea un mecanism prin care să ne asigurăm că aceste resurse generează într-adevăr dezvoltare şi nu, cum s-a întâmplat şi la PNDL 1 şi la PNDL 2, nu doar alimentează diverse firme de casă", a adăugat Dan Barna.
 
Conform acestuia, subiectul Programului Naţional de Investiţii va fi reluat săptămâna viitoare. Barna consideră că alocări multianuale trebuie făcute şi unor proiecte naţionale, cum ar fi calea ferată sau infrastructura de transport rutier.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.