Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îşi cere scuze public după ce a afirmat că porcii cu pestă trebuie incineraţi, iar asta "este o munca extraordinară, ca la Auschwitz". El susţine că a vrut să prezinte "situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci" şi să îşi exprime "durerea sufletească". Ambasada Israelului a transmis că îşi exprimă consternarea şi dezamăgirea cu privire la afirmaţiile ministrului, care "a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz", şi speră ca o astfel de asociere să fi fost făcută de către ministru "din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime". PNL şi USR i-au cerut demisia lui Daea în urma acestor afirmaţii, în timp ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat. De asemenea, Dorina Rusu, membru CNA, a anunţat că va cere consiliului să discute cazul. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat printr-un mesaj pe Facebook, spunând că declaraţia reprezintă "o gafă" şi regretă că un ministru al Guvernului PSD-ALDE a făcut o asemenea afirmaţie. Dragnea a mai susţinut că PSD a condamnat întotdeauna declaraţiile sau derapajele antisemite, el adresând scuze comunităţii evreieşti, în nume propriu şi în numele coaliţiei PSD-ALDE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dragnea: Declaraţia ministrului Daea reprezintă o gafă. Am condamnat întotdeauna declaraţiile sau derapajele antisemite. În numele meu, al PSD şi al coaliţiei de guvernare prezint scuze comunităţii evreieşti

Daea, după declaraţiile despre Auschwitz: Îmi declar respectul pentru membrii comunităţii evreieşti, am vrut să prezint situaţia grea cu care se confruntă crescătorii de porci. Îmi iubesc semenii şi sper să fiu înţeles

Petre Daea spune că în sufletul său este foarte multă durere şi că a vrut "doar să descrie momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii, cât şi cei care gestionează această criză".

“Îmi declar respectul pentru toţi membrii comunităţii evreieşti şi fac precizarea că am vrut să prezint situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane. În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noştri, cât şi cei care gestionează această criză. Doamne fereşte, nu am jignit pe nimeni în viaţa mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească şi sper să fiu înţeles!”, a transmis Petre Daea printr-un comunicat de presă transmis joi de Ministerul Agriculturii.

Instituţia precizează că ministrul Petre Daea îşi cere scuze public.

Petre Daea a susţinut marţi seară la Antena 3 că porcii infestaţi trebuie incineraţi, afirmând că este "o muncă extraordinară, ca la Auschwitz".

"Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000- 3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic", a spus ministrul Petre Daea.

Ambasada Israelului îşi exprimă consternarea şi dezamăgirea cu privire la afirmaţiile lui Petre Daea: Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul

Ambasada Statului Israel a transmis joi că îşi exprimă consternarea şi dezamăgirea cu privire la afirmaţiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, care "a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz" şi speră ca o astfel de asociere să fi fost făcută de către ministru "din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime".

"Ambasada Statului Israel îşi exprimă consternarea şi dezamăgirea cu privire la afirmaţiile domnului Ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz. Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de Ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime", a transmis Ambasada printr-un comunicat de presă postat joi pe site-ul reprezentanţei diplomatice.

Reprezentanţii Ambasadei Israelului mai spun că Holocaustul a fost o tragedie condamnată de România, care a dus la moartea a milioane de evrei, iar acest lucru nu trebuie "trivializat sau minimalizat". 

"Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a şase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat. România a făcut progrese extraordinare în domeniul studierii, educaţiei şi comemorării Holocaustului, demersuri care, suntem convinşi, vor continua şi în viitor. Această pagină neagră a istoriei nu trebuie sã se repete. În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generaţii, şi nu numai, să cunoască şi să înţeleagă istoria Holocaustului", mai arată sursa citată.

De asemenea, Ambasada Israelului spune că speră ca pe viitor să nu mai fie folosită terminologia legată de Holocaust într-un context fără legătură cu acesta. 

CNCD s-a autosesizat cu privire la afirmaţiile lui Petre Daea. Dorina Rusu, membru CNA, va cere consiliului să discute cazul

"Aproximativ într-o săptămână vom face audierea domnului ministru, bineînţeles dacă va dori să participe. Poate să trimită şi un punct de vedere. Fiind perioadă de concedii nu va fi cvorum, aşa că procedura noastră spune că trebuie să facem întâi audieri, care vor avea loc cel mai probabil după 10 august, după care va fi întocmit un raport", a mai precizat preşedintele CNCD. 

În legătură cu declaraţiile ministrului Agriculturii făcute în emisiunea din 25 iulie, "Punctul de întâlnire", de al Antena 3, moderată de Radu Tudor, s-a autosesizat şi Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului. 

"M-am autosesizat, ca membru CNA, în legătură cu emisiunea "Punctul de întâlnire" de la Antena 3, din ziua de 25 iulie 2018, moderată de Radu Tudor, în care ministrul Agriculturii, Petre Daea, a comparat sacrificarea porcilor infestaţi cu pesta porcină cu uciderea evreilor în lagărul de concentrare de la Auschwitz", a transmis într-un comunicat Dorina Rusu.

Ea subliniază: "Când un invitat face o afirmaţie de o asemenea gravitate, care batjocoreşte memoria victimelor Holocaustului, moderatorul este obligat să reacţioneze, dacă nu vrea sa fie considerat complice".

"Să compari, ca demnitar al statului, sacrificarea unor porci din cauza unor boli cu cea mai mare tragedie din istoria umanităţii este foarte grav, iar moderatorul în a cărui emisiune se fac asemenea afirmaţii ruşinoase pentru România ar fi trebuit să intervină pentru a nu lăsa ca ruşinea să se extindă şi asupra presei", a adăugat Rusu. 

USR cere demisia lui Petre Daea: Comparaţia între arderea porcilor bolnavi şi Holocaust, o tragedie soldată cu milioane de victime, este şocantă şi inacceptabilă

Preşedintele USR, Dan Barna, cere demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, susţinând că comparaţia între arderea porcilor bolnavi şi Holocaust, o tragedie soldată cu milioane de victime, este "şocantă şi halucinantă". De asemenea, el i-a cerut demisia şi premierului Viorica Dăncilă, care a confundat capitala Muntenegru cu cea a regiunii Kosovo.

"Prostia nu e o scuză! Demisia! A devenit o umilinţă naţională faptul că suntem conduşi de acest Guvern! Lipsa de înţelegere a propriilor cuvinte devine o boală gravă, care pune în pericol imaginea României şi a fiecărui român. Comparaţia făcută de Petre Daea între arderea porcilor bolnavi de pestă africană şi Holocaust, o tragedie soldată cu milioane de victime, este şocantă şi inacceptabilă", a scris Dan Barna pe contul său de Facebook.

Liderul USR spune că nu mai suportă umilinţa de a fi conduşi de oameni "care nu-şi înţeleg propriile cuvinte", astfel că cere demisia ministurlui Agriculturii.

"Prostia nu e o scuză când eşti prim-ministru sau ministru în Guvernul României. În alte ţări civilizate, după ziua de ieri, prim-ministrul pleca acasă de mână cu ministrul Agriculturii. Nu mai suportăm această umilinţă de a fi conduşi de oameni care nu-şi înţeleg propriile cuvinte, incompetenţi care duc ţara spre dezastru şi ruşine. USR cere demisia lui Petre Daea şi din nou, a Vioricăi Dăncilă. O vom cere până vor ieşi pe uşa din dos a istoriei ca Guvernul care a dezonorat ţara!", a mai scris liderul USR.

Raeţchi, într-o scrisoare către Dragnea: Comparaţia ministrului Daea între incinerarea porcilor cu pestă cu cel mai mare lagăr de exterminare nazist este sinistră şi trădează o lipsă gravă de empatie. Când îi veţi cere demisia?

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a transmis joi o scrisoare deschisă preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în care îi solicită să îi ceară demisia din funcţie ministrului Agriculturii, Petre Daea, după ce a spus că porcii infestaţi trebuie incineraţi, iar munca este ca la Auschwitz. "Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz", a afirmat Daea.

“Comparaţia ministrului Petre Daea dintre incinerarea porcilor atinşi de virusul pestei cu cel mai mare lagăr de exterminare nazist este sinistră şi trădează o lipsă gravă de empatie, de decenţă şi smerenie în faţa uneia dintre cele mai mari tragedii ale umanităţii. Declaraţia ministrului Daea nu poate fi tratată cu indulgenţă şi nu ar trebui asociată cu o funcţie publică. De aceea, este obligatoriu să cereţi azi demisia sa din guvern”, spune Ovidiu Raeţchi în scrisoarea sa trimisă liderului PSD.

Raeţchi îl întreabă pe Liviu Dragnea când îi va solicita demisia lui Petre Daea şi cum va fi văzută declaraţia acestuia referitoare la porcii infectaţi cu pestă porcină africană, "ca la Auscwhitz".

“În calitate de promotor proclamat al relaţiei cu statul Israel, nu mai puteţi susţine un astfel de om în guvern. Se impune să vă asumaţi o poziţie tranşantă în legătură cu declaraţia sa. Când îi veţi cere demisia din funcţie? Cum credeţi că va fi văzută la Tel Aviv această declaraţie? Este mesajul acestuia reprezentativ pentru PSD şi pentru guvern? Vă asumaţi să îl mai menţineţi în funcţie cu toate consecinţele pe care acest lucru le implică pentru relaţiile româno-israeliene?”, ăl întreabă Raeţchi pe Dragnea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.