Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susţine că nu este nicio greşeală în modul în care a fost calculată incidenţa în Bucureşti săptămâna trecută, aşa cum a acuzat fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precizând că modalitatea de calcul a fost stabilită de către Voiculescu în luna martie. Cseke a precizat că asemenea declaraţii nu ajută şi fiecare ministru al Sănătăţii are o responsabiltate faţă de funcţionarea sistemului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cseke Attila a fost întrebat marţi ce părere are despre acuzaţiile fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a precizat că nu au fost raportate toate cazurile de COVID din Bucureşti pentru a ”tempera” cifrele înaintea Congresului PNL de la sfârşitul săptămânii trecute. 
“Eu pot să vă promit că după ce nu voi mai fi minitru interimar al Sănătăţii nu o să am declaraţii politice legat de sistemul sanitar. Eu cred că fiecare ministru al Sănătăţii, indiferent din ce Guvern şi din partid face parte, are o anumită responsabilitate faţă de funcţionarea sistemului. Asemenea declaraţii nu ajută, din punctul meu de vedere. Putem să le discutăm pe acestea după ce trecem de valul pandemic, se poate face o analiză cu eventuale greşeli care s-au făcut, nu cred că aici este o greşeală, nu este niciun fel de greşeală, modalitatea de calcul este stabilită chiar de domnul ministru Voiculescu în luna martie a acestui an”,  a afirmat Cseke Attila. 
 
Fostul ministru USR PLUS al Sănătăţii Vlad Voiculescu susţine că peste 4000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost "alocate" de DSP Bucureşti, adică nu au apărut în cifrele oficiale, ceea ce a dus la temperarea creşterii fulminante a numărului de cazuri de COVID-19 ”în mod miraculos” după ziua de luni, ”chiar înainte de Congresul PNL”. În replică, DSP Bucureşti a transmis că rata de incidenţă este stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3 zile, tocmai pentru ca acele cazuri de infectare cu judeţ neidentificat să poată fi alocate şi raportate corespunzător şi că toate caalculele incidenţei respectă legislaţia în vigoare.
Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti, a comentat pentru News.ro, afirmaţiile fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, susâinând că fostul ministru este cel care a schimbat modul de calcul al incidenţei cazurilor în funcţie de care se stabilesc scenariile în care se află fiecare localitate, încă din luna martie. Atunci s-a decis, spune şefa DSP Bucureşti, ca rata de incidenţă să fie stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3, tocmai pentru ca acele cazuri cu judeţ de provenienţă neidentificat să fie alocate şi raportate corespunzător. Dr. Oana Nicolescu spune că sub nicio formă nu au fost ascunse cazuri chiar înainte de congresul PNL, că, într-adevăr, nu au fost făcute alocări pe fiecare judeţ în parte din lipsă de personal la DSP şi că aceste cazuri sunt totuşi toate prezente în aplicaţia Corona Forms. Şeful DSP mai spune că cele trei zile la care face referire fostul ministru al Sănătăţii - 23, 24 şi 25 septembrie - nu se regăsesc în rata de incidenţă decât începând din 26 septembrie.
Cu toate acestea, luni, 2.559 de cazuri de COVID-19, mult peste cifrele anterioare.
”La nivelul Municipiului Bucureşti, în intervalul de referinţă, au fost efectuate 2.083 de teste RT-PCR şi 6.624 teste rapide antigenice. De asemenea, în acelaşi interval au fost alocate aproximativ 1400 de cazuri care erau nealocate, cifra înscriindu-se în media zilnică de cazuri pe care DSP Bucureşti le prelucrează şi alocă, după efectuarea anchetelor epidemiologice”, a explicat Grupul de Comunicare Strategică.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.