USR solicită vineri PSD şi PNL să demareze, de urgenţă, procedura parlamentară pentru selecţia noilor membri în conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Mandatele a patru din cei şapte membri ai Comitetului de reglementare al ANRE expiră pe 23 aprilie, după ce au fost prelungite în mod ilegitim prin ordonanţă de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Interimatele de la conducerea ANRE trebuie să înceteze. Acum 6 luni, Guvernul a prelungit mandatele prin ordonanţă de urgenţă vorbindu-ne de rezolvarea crizei energetice şi de stabilitate în condiţiile unui război la graniţă. În realitate, nu a fost aşa. Am văzut cu toţii un preşedinte ANRE mai preocupat să îşi facă vacanţe exotice în plină criză energetică. USR cere Coaliţiei PSD-PNL să demareze de urgenţă selecţia membrilor din conducerea ANRE. Trebuie să avem, în următoarea lună, oameni competenţi propuşi în conducerea ANRE şi să desfăşurăm audieri în Parlament, pentru ca toţi plătitorii de taxe şi impozite din România să-i vadă pe cei care vor fi trimişi în conducerea ANRE şi vor fi plătiţi cu minimum 8.000 de euro pe lună”, declară Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

În octombrie 2022, mandatele a patru dintre membrii Comitetului de reglementare al ANRE - în frunte cu preşedintele Autorităţii, Dumitru Chiriţă - au fost prelungite, cu şase luni, de Guvernul Ciucă prin OUG 139/2022. Aceasta deşi USR a solicitat, în mod repetat, Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului declanşarea procedurii de selecţie pentru noi membri în conducerea ANRE, precizează formaţiunea

”Pentru că nu s-au înţeles cum să-şi împartă funcţiile bănoase, PSD şi PNL au preferat, însă, să prelungească mandatele prin ordonanţă de urgenţă, chiar dacă asta a însemnat o încălcare grosolană a prerogativelor Parlamentului. Şi pentru că au o listă tot mai lungă cu sinecurişti în aşteptarea unui post călduţ, partidele din Coaliţia scumpirilor au refuzat şi să retragă din procedura parlamentară proiectul de lege prin care majorează cu aproape 50% numărul de posturi de la ANRE. Odată adoptat proiectul, instituţia care a gestionat atât de prost criza facturilor, va avea 530 de posturi, plus funcţii de conducere”, mai afirmă USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.