Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, atrage atenţia că, deşi preţurile la energie au fost plafonate, asistăm la creşterea unor taxe în domeniu. Astfel, începând cu 1 noiembrie, taxa de cogenerare a crescut cu aproape 50%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taxa de cogenerare este suma pe care o ia statul prin factura de la fiecare consumator de energie electrică. Banii sunt o subvenţie pentru producătorii de energie electrică în cogenerare, arată un comunicat de presă al USR. Şi anume acele centrale care produc atât agent termic pentru sistemele centralizate de încălzire, cât şi curent electric. În teorie, banii din această taxă ar fi trebuit să contribuie la promovarea şi dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă.

Din anul 2011 şi până în anul 2020, statul a adunat peste 1,7 miliarde de euro de la fiecare român şi companie românească pentru producătorii de energie electrică în cogenerare. Justificarea pentru această taxă şi subvenţie este că banii ar trebui să ajungă în investiţii care să conducă la o scădere a costului agentului termic şi energiei electrice. De fapt, preţurile n-au scăzut deloc. Dimpotrivă. Banii au fost folosiţi în mare parte pentru a acoperi pierderile şi ineficienţa unor companii care gestionează astfel de centrale.

Mai mult, la această taxă se aplică TVA. Taxă la taxă. De acolo statul a luat încă peste 372 de milioane de euro, bani care au mers în plata sinecurilor şi miilor de agenţii ale statului.

„Banii s-au dus în cea mai mare parte în pământ şi în ineficienţă. Prea puţine au fost investiţiile. De pildă, în 2020, din 224 de milioane de euro încasaţi de companiile care operează centrale în cogenerare, doar 15 milioane de euro din bugetul acestor companii au fost prevăzuţi pentru investiţii. Din 2011 şi până astăzi am avut guvernări PSD, PNL, PDL. Iar noi am rămas cu un sistem energetic îmbătrânit şi cu multe cârpeli. Din păcate, realizăm importanţa acestor investiţii prea târziu, ca acum, în plină criză energetică. Cine răspunde pentru cele 1,7 miliarde de euro?”, a declarat deputata USR Cristina Prună, conform sursei citate.

Beneficiare ale subvenţiei au fost circa 47 de companii care au operat sau operează 50 de centrale în cogenerare. Cu cei 1,7 miliarde de euro ar fi putut fi construite de la zero trei centrale în cogenerare de minimum 400 MW, aproape cât centrala nucleară de la Cernavodă.

Acestea ar fi putut asigura aproximativ 15% din consumul anual de energie electrică al României, mai spune sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.