Eurodeputatul Cristian Preda, membru PLUS, spune că preşedintele Klaus Iohannis a făcut bine hotărând să omagieze victimele comunismului vreme de un an, dar că este o eroare de a începe comemorarea pe 20 mai şi apreciază că data a fost aleasă doar cu scop electoral imediat, pentru a ajuta PNL să mobilizeze electoratul anticomunist la alegerile europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Preşedintele a făcut bine hotărând să omagieze victimele comunismului vreme de un an. E, însă, o eroare de a începe comemorarea pe 20 mai, fiindcă la data respectivă, acum 29 de ani, s-ar fi ţinut «primele alegeri libere din perioada postcomunistă»”, scrie Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.

El precizează că „alegerile din 20 mai 1990 au fost la fel de libere ca şi cele din noiembrie 1946”.

„Justificarea de la Cotroceni e incoerentă. Mă tem că data de 20 mai 2019 a fost aleasă doar cu scop electoral imediat, pentru a ajuta PNL să mobilizeze electoratul anticomunist la alegerile europene. (Acesta e şi miza campaniei de denigrare a membrilor şi liderilor PLUS ca securişti, comunişti etc.etc.) Repet: memoria victimelor comunismului trebuie onorată, dar nu improvizând evenimente care riscă să introducă mai multă confuzie în societate şi să îndepărteze oameni de bună credinţă de la o cauză dreaptă”, susţine Preda.

Consilier prezidenţial Andrei Muraru a explicat faptul că preşedintele Klaus Iohannis a ales ziua de 20 mai pentru lansarea programului dedicat Revoluţiei pentru semnificaţia acesteia, întrucât aminteşte de primele alegeri libere desfăşurate în perioada postcomunistă.

Preşedintele Klaus Iohannis va declara 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului", într-o ceremonie care va avea loc, luni, la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. "La 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă din 1989, preşedintele Klaus Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei", arată Administraţia Prezidenţială. La ceremonie au fost invitaţi foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri, fiul Doinei Cornea anunţând deja că nu va participa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.