Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea afirmă că USR este "foarte serios" atunci când spune că îşi asumă guvernarea şi invită la discuţii PNL şi UDMR la discuţii pentru refacerea coaliţiei. Ghinea precizează că USR nu are discuţii cu PSD şi că, în negocierile cu PNL şi UDMR, vrea să discute inclusiv despre o reîmpărţire a portofoliilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este foarte simplu: noi dorim refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL şi cu UDMR. Până astăzi, PNL spunea încontinuu că suntem iresponsabili, că am fugit de guvernare. Nu a fost vorba despre fuga de guvernare, tocmai de asta acum PNL trebuie să explice dacă fuge de guvernare sau nu. Problema – şi asta i-a spus Dan Barna preşedintelui Iohannis astăzi, la consultări – problema este că noi suntem oameni serioşi şi facem ceea ce spunem. Partenerii noştri de la PNL nu au luat în serios. (...) Acum suntem foarte serioşi că ne asumăm guvernarea şi că invităm PNL şi UDMR la discuţii pe program de guvernare, pe împărţire de portofolii, pe un guvern de criză. (...) Nu discutăm cu PSD, invităm PNL şi UDMR la discuţii”, a declarat fostul ministru al Investiţiilor şi Fondurilor Europene luni seară, la Digi 24.

El a făcut un apel către cei de la PNL şi UDMR să se ia "în serios unii pe alţii”.

"Ieşirea de la guvernare nu a fost un moft, nu a fost un gest de nervi, nu am vrut să arătăm muşchii cuiva, ci pur şi simplu s-a produs în urma unei încălcări grave a protocolului de coaliţie, în urma concedierii fără justificare a doi miniştri şi acea coaliţie, în urma acestor gesturi, nu putea continua. Acea coaliţie poate fi repetată foarte uşor pentru că avem încă un program de guvernare agreat împreună în decembrie anul trecut care poate fi ajustat foarte uşor (...) şi să ne apucăm de treabă în continuare. Dacă vorbim încontinuu despre de ce au fost daţi afară miniştrii de la USR, de ce am votat noi moţiunea de cenzură, nu văd unde ajungem”, a adăugat Ghinea.

Reprezentantul USR a menţionat că în eventualele negocieri cu PNL şi UDMR se poate discuta inclusiv despre o redistribuire a portofoliilor.

"Preferinţa noastră este pentru aceleaşi portofolii, dar suntem realişti că, având poziţia de prim ministru, trebuie să fie o reajustare acolo, adică nu putem să pretindem să avem fix aceleaşi ministere şi poziţia de prim ministru”, a explicat Ghinea.

Ghinea a menţionat că, dacă PNL şi UDMR nu vor negocia cu USR, atunci USR poate merge cu o propunere de Guvern în Parlament, iar în acel caz PNL şi PSD vor trebui să explice populaţiei de ce refuză susţinerea unui "guvern legitim".

Cristian Ghinea a explicat că mesajul trimis de Dacian Cioloş lui Florin Cîţu a fost "o invitaţie de la preşedintele USR către preşedintele PNL pentru discuţii”. Ghinea a precizat că Cioloş va lansa invitaţii şi către UDMR pentru discuţii privind formarea unui guvern.

Luni seară, USR s-a reunit în şedinţă a Biroului Naţional, după desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat pentru funcţia de premier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.