Liderul PMP Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi al Justiţiei în mai multe guverne, avertizează că ”minciuna, lipsa de profesionalism şi lipsa de voinţă politică ne pot costa miliarde”, referindu-se la fondurile din PNRR şi la necesitatea unui guvern stabil pentur îndeplinirea obiectivelor asumate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Consiliul de Afaceri Economice şi Financiare a îndeplinit o îndatorire formală, în ceea ce priveşte PNRR-ul României, prin anunţarea finanţării pentru 3,9 miliarde de euro -13% din suma totală, aprobată pentru România. Ministerul Finanţelor, parte a unui Guvern “de administrare”, poate cere Comisiei aceste fonduri. Sigur, va fi nevoie de reprezentanţi mandataţi, cu legitimitate aprobată în Guvern, pentru a intra în dialogul cu reprezentanţii Comisiei, vizând pre-finanţările. Primul Raport de audit european este posibil să aibă loc în lunile mai sau iunie 2022. Dacă evaluarea iese prost, pierdem banii”, afirmă fostul ministru.
El susţine că, până la acea dată, în următoarele 8 luni, ”România s-a obligat să îndeplinească numai puţin de 65 de ţinte, vizând modernizarea ţării (nu acoperirea a ceea ce s-a furat sau nu s-a construit în ultimii 30 de ani), pentru care este nevoie ca ,în interesul nostru şi al generaţiilor următoare ,să muncească un guvern şi un parlament cu puteri depline”, iar până la sfârşitul anului 2021 trebuie indeplinite 20 de obiective.
Printre acestea sunt, conform lui Cristian Diaconescu: intrarea in vigoare a Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare; strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare;scoaterea din operare a unei capacităţi de producţie a energiei electrice, bazată pe cărbune; pregătirea propunerilor pentru reformarea sistemului de pensii;15 000 de case de marcat, conectate la sistemul informatic ANAF; semnarea unor Acorduri privind instrumentele financiare în sectorul privat , de către Guvern şi Comisia Europeană; adoptarea Strategiei Anticorupţie şi o Strategie Naţională privind securitatea energetică ,precum şi multe alte decizii privind mecanisme financiare,lumea digitală sau acţiunea climatică.
”Sunt primele obiective pe care ni le-am asumat în negocierile cu Comisia Europeană, pentru a primi 29,2 miliarde de euro şi pe care trebuie să le îndeplinim în urmatoarele 2 luni. Aceste teme presupun un Guvern stabil şi legitim ,care să poată adopta OUG-uri dar si un Parlament ,cu majorităţi clare, pentru a face modificari la acte normative ,extrem de sensibile . Repet !!!În urmatoarele 2 luni. În opinia mea ,realizarea acestui parcurs ne poate arăta daca avem o clasă politică responsabilă sau nu. Acesta este singurul program de guvernare viabil pentru că este unica obţiune de administrare a ţării care are finanţarea asigurată . Restul sunt poveşti”, conchide liderul PMP.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.