Deputatul PNL Cristian Băcanu anunţă joi că vom avea prima reprezentanţă economică a unui stat american în Europa de est, după ce statul Arizona a anunţat că îşi face birou la Bucureşti. Aceasta este primul oficiu de acest tip al unui stat american în estul Europei, spune parlamentarul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Deputaţii statului Arizona au votat ca acesta să deschidă o reprezentanţă economică la Bucureşti! Aceasta este primul oficiu de acest tip al unui stat american în estul Europei. Votul deputaţilor a venit în urma mărturiei pe care am depus-o în Congresul statal, unde am prezentat cauza României, alături de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu”, anunţă Cristian Băcanu.

El precizează că decizia părţii americane vine ca urmare a discuţiilor şi negocierilor pe care le-a început la Londra cu reprezentanţii statului Arizona, membri ai Comisiei de Comerţ Internaţional, continuate la Bucureşti şi finalizate la Phoenix.

”Un rol important în aceste discuţii l-a avut Ciprian Ciucu, care a venit alături de noi la întâlnirea de la Phoenix, când am decis ca reprezentanţa să se înfiinţeze în sectorul 6. În tot acest timp le-am prezentat americanilor importanţa strategică şi mai ales oportunităţile economice şi de investiţii din României: cel mai important port UE la Marea Neagră, rute comerciale pe Dunăre, industrie de ultimă generaţie, resurse energetice on şi off-shore şi cel mai important, forţă de muncă calificată. Toate acestea sunt complementare cu cele mai importante industrii din Arizona, un stat care la nivel federal este cunoscut pentru companii de top în industria IT, auto, farmaceutică dar şi în domenii ce ţin de securitatea naţională precum industria semiconductorilor şi a bateriilor necesare în tranziţia energetică.”, spune deputatul liberal Cristian Băcanu.

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA funcţionează în special pe componenta diplomatică, militară şi de securitate şi scopul la Bucureşti este ca acesta să se extindă pe componenta economică, arată liberalul.

”SUA reprezintă principalul aliat al României, însă noi ne-am dorit mereu ca parteneriatul strategic să se dezvolte mai mult pe componenta economică. Reprezentanţa economică reprezintă o şansă uriaşă pentru România de a atrage investiţii majore, pentru că aceasta va oferi informaţii credibile investitorilor americani, le va oferi informaţii despre legislaţia din România şi îi va pune în contact direct cu partenerii români din mediul de afaceri. Scopul nostru pe termen mediu este ca România să devină un real hub pentru Europa Centrală şi de Est”, mai spune Băcanu.

Liderul liberal arată că acesta este doar primul pas şi că e important ca în viitor să replicăm aceste reprezentanţe economice.

”După succesul pe care l-am avut în Arizona, voi deschide discuţii similare şi cu congresele altor state americane care au reprezentanţe economice doar în vestul Europei şi pe care le voi invita în România. Majoritatea statelor americane singure au economii mai mari decât ţara noastră. De exemplu, economia statului Arizona este de aproximativ două ori mai mare decât economia României şi este unul dintre statele cu cele mai liberale politici economice, fapt ce face să fie şi unul dintre statele cu cea mai mare creştere economică. Investiţiile americane din economia României au generat până acum sute de mii de locuri de muncă în domenii importante, iar investiţiile ce vor veni prin aceste reprezentanţe economice pot face din România una dintre cele mai puternice economii din Uniunea Europeană”, afirmă parlamentarul PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.