Corpul de control al prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală ”in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei naţionale privind vaccinarea - Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Sesizarea vizează accesarea Registrului de către consilieri onorifici ai Ministerului Sănătăţii, Corpul de Cntrol apreciind că ”regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese”. Ministerul Sănătăţii a transmis clarificări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Ministerul Sănătăţii  a transmis că accesul în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informaţii publice, care pot fi accesate de orice persoană.

”Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului. 
 
Ştefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie şi vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens.
 
Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, toate informaţiile gestionate de autorităţi şi de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informaţii publice. Situaţiile în care informaţiile nu sunt publice sunt expres şi limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 şi de Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, precum şi de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România” a transmis Ministerul Sănătăţii. 
 
Sursa ciată a precizat că informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii din RENV ”nu se încadrează în niciuna dintre excepţiile prevăzute de Legea 544/2001 şi nici nu există o secretizare a acestor date”.
 
”Conform legii, informaţiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speţă, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.
 
Orice informaţie publică poate fi accesata de catre orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exerciţiul autorităţii de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară. 
 
În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoştinţa oricărei persoane ce se afla în situaţia de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date şi, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, ar fi necesitat obţinerea unui certificat ORNISS în prealabil. 
 
Atribuţiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, şi nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziţie.
 
Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătăţii a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidenţial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic şi care puteau fi considerate publice”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei naţionale privind vaccinarea - Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV)”, a transmis, vineri, Guvernul, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în urma verificărilor realizate de echipa de control, până în prezent au fost identificate mai multe aspecte:   

  1. Accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username şi parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcţii de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, utilizator Ministerul Sănătăţii (MS), utilizator Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populaţie, singura condiţie de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.
  2. În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătăţii la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
  3. Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.
  4. La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania).
  5. Regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredinţarea unor atribuţii specifice unui funcţionar public (în sensul larg al noţiunii), respectiv accesul la date sau informaţii din cadrul unei/unor instituţii publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite şi responsabilităţi în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese.

Ministerul Sănătăţii a publicat, la începutul lunii martie, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat. De asemenea, s-au publicat date referitoare la vaccinare. 

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.

În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat,  răspunzând unei întrebări cu privire la publicarea de către Ministerul Sănătăţii a unor date referitoare la vaccinare, că nu a făcut plângere, ci a făcut o informare la solicitarea premierului, legată de datele privitoare la vaccinare, modalitatea prin care sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate.

Datele au fost publicate de către consilierul onorific al ministrului Sănătăţii Ştefan Voinea. Acesta a precizat că a avut acces la Registrul Electronic Naţional de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate, pentru a transparentiza datele legate de pandemie.

Voinea a explicat că a exportat datele în platforma data.gov.ro, fără a exista informaţii cu caracter personal, secret sau confidenţial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.