Fostul comisar european pentru politică regională Corina Creţu, în prezent europarlamentar, care participă la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), afirmă că îşi doreşte o Europă unită şi apreciază că Extrema dreapta este o ameninţare pentru cetăţeni şi pentru proiectul european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă aflu la Roma, unde particip la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), ultimul înaintea alegerilor din 9 iunie. M-am bucurat să îi revăd pe colegii mei din toate ţările, dar şi cu reprezentanţii tinerei generaţii de politicieni! Congresul a votat în unanimitate propunerea Partidului Social-Democrat din Luxemburg, de a îl desemna pe Nicholas Schmidt, actual Comisar pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale, drept candidatul comun al PES pentru funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene”, a scris, sâmbptp, pe Facebook, Corina Creţu.

Fostul comisar european s-a referit şi la manifestul cu care se va încheia Congresul.

”Ideile principale ale Manifestului PES sunt următoarele: Astăzi, multe provocări rămân în faţa noastră. Pe fundalul războaielor şi conflictelor care se înteţesc pe continentul nostru şi în vecinătatea noastră, precum şi autoritarismului în creştere la nivel mondial, Europa trebuie să fie un garant al păcii, să promoveze respectarea dreptului internaţional şi a relaţiilor internaţionale echitabile, şi să susţină Carta Naţiunilor Unite şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Europa trebuie să fie gata să-şi asigure securitatea şi apărarea, iar Uniunea Europeană trebuie să abordeze, de asemenea, inegalităţile din interiorul graniţelor noastre, pierderea puterii de cumpărare din cauza creşterii costului vieţii, reacţia împotriva drepturilor femeilor, dificultăţile tot mai mari cu care se confruntă tinerii şi subminarea democraţiei şi a statului de drept”, a mai transmis Corina Creţu.

Aceasta a adăugat că social-democraţii europeni doresc ”o Europă mai unită, care să protejeze suveranitatea noastră, bunăstarea statelor noastre şi să investească în locuri de muncă, dezvoltare durabilă şi o economie dinamică”.

Europarlamentarul a atras atenţia şi asupra Extremei dreapte care, spune ea, este o ameninţare atât pentru cetăţeni, cât şi pentru proiectul european.

”Extrema dreaptă este o ameninţare pentru cetăţeni şi pentru proiectul european. Este o otravă pentru democraţie. Valorile noastre sunt ireconciliabile. Extrema dreaptă vrea să întoarcă oamenii unii împotriva altora, în timp ce noi dorim să-i aducem împreună. Familia noastră politică are o linie roşie clară: nu vom coopera niciodată şi nu vom forma o coaliţie cu extrema dreaptă”, subliniază Corina Creţu.

Corina Creţu mai transmite că un grup socialist în Parlamentul European înseamnă şi un viitor mai bun.

”Un grup socialist şi democrat mai puternic în Parlamentul European înseamnă mai multă putere de a oferi respect, dreptate şi un viitor mai bun. Mai multă putere pentru a oferi cetăţenilor egalitate, oportunităţi, un sentiment de securitate şi calitate a vieţii pe care toată lumea o merită”, spune Corina Creţu.

Europarlamentarul român mai arată că în Manifestul PES sunt propuse o serie de angajamente pentru candidatul comun şi pentru partidele care formează PES:

- Dreptul la locuri de muncă de calitate cu salarii echitabile prin garantarea drepturilor lucrătorilor, consolidarea, negocierea colectivă, democraţia la locul de muncă şi sprijinirea lucrătorilor independenţi.

- O nouă înţelegere ecologică şi socială pentru o tranziţie justă, cu servicii curate, sigure şi acces la energie; noi locuri de muncă de calitate într-o economie circulară ecologică, reducerea amprentei de carbon şi o planetă sigură pentru copiii nostri.

- Democraţie puternică, în care statul de drept este respectat şi apărat de toţi.

- O economie europeană puternică şi competitivă, care îşi pregăteşte industriile şi IMM-urile pentru viitor.

- O Europă protectoare care îi apără pe oameni împotriva costului ridicat al vieţii, a locurilor de muncă împotriva concurenţei neloiale, a sănătăţii şi a mediului înconjurător.

- O Europă feministă care susţine egalitatea în drepturi, controlul femeilor asupra vieţii şi trupurilor lor şi încetarea violenţei şi discriminării bazate pe gen.

- O Europă pentru tineri care să garanteze progresul, autonomia, oportunităţile şi eradicarea insecurităţii la locul de muncă.

- Dreptul la locuinţe decente şi accesibile pentru toţi.

- O Europă independentă din punct de vedere strategic, care îşi apără libertatea, securitatea şi integritatea teritorială.

- O Europă puternică în lume, care promovează pacea, securitatea, cooperarea, drepturile omului şi dezvoltare durabilă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.