Prim-vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin, a declarat, vineri, după consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea şi-a exprimat disponibilitatea ”de a contribui pentru stabilitatea politică a ţării” şi nu exclude varianta alegerilor anticipate. Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat, vineri, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea susţine validarea cât mai rapidă a unui guvern, fiind deschise discuţiile cu celelalte partide. Tomac crede că în România nu se vor face niciodată alegeri anticipate, parlamentarii nefiind dispuşi să-şi încheie mandatele cu un an înainte. liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, după consultările de la Cotroceni, că este nevoie de o validare cât mai rapidă a noului guvern în Parlament. UDMR i-a transmis preşedintelui că nu susţine varianta alegerilor anticipate. Liderul USR, Dan Barna, a declarat, vineri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că a luat ”foarte în serios” mesajul preşedintelui de susţinere a alegerilor anticipate, iar USR a prezentat ”Pactul pentru anticipate” pe care l-a lansat în dezbatere publică.Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că, în cazul în care se realizează un acord politic pentru organizarea alegerilor anticipate, aceasta este prima opţiune a partidului pe care-l conduce. Orban vorbeşte de revenirea cât mai rapidă la popor, în caz contrar, liberalii fiind dispuşi să preia guvernarea. Consultările preşedintelui cu partidele parlamentare pentru nominalizarea premierului şi pe tema alegerilor anticipate au început vineri, la Palatul Cotroceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, după consultările de la Cotroceni, că va susţine un guvern care ar trebui să se constituie în jurul PNL, care ar trebui să dea şi premierul. ALDE nu susţine varianta alegerilor anticipate, care nu este ”o soluţie fezabilă”.

”Biroul Politic Permanent a decis, vineri dimineaţă, acordarea sprijnului pentru un guvern care urmează să se constituie. În mod firesc, acesta trebuie asumat de PNL care a depus moţiunea şi ar trebui să dea şi prim-ministrul. Am spus că vom susţine o altfel de formulă, este mai potrivită într-o compoziţie bazată pe PNL. Noi nu intenţionăm să facem parte dintr-o formulă de gvernare viitoare, vom acorda sprijinul la investire, dar vom avea câteva condiţii”, a declarat Tăriceanu.

Acesta a reiterat ideea că ALDE nu va da ”un cec în alb” viitoruui guvern.

Tăriceanu spune că trebuie ca soluţia politică ”să fie adoptată cât mai rapid, astfel încât criza politică să fie cât mai scurtă”.

Tăriceanu exclude posibilitatea intrării la guvernare, explicând că ALDE tocmai a ieşit dintr-o alianţă în care a fost doi ani şi jumătate.

În plus, Tăriceanu a precizat că ALDE nu susţine soluţia alegerilor anticipate.

”Soluţia alegerilor anticipate nu este fezabilă, întrucât prevederile constituţionale fac să fie un proces de durată şi greoi”, a mai spus Tăriceanu.

UPDATE -  ”Am avut o discuţie foarte bună cu domnul preşedinte Iohannis, am făcut o analiză a situaţiei pe care o avem în momentul de faţă la nivel politic. Domnul preşedinte a vrut să afle care este opinia noastră, cum credem noi că ar trebui să ieşim din această criză politică. În primul rând am reiterat ceea ce domnul preşedinte Ponta deja a spus în spaţiul public, dacă se va face o majoritate parlamentară pentru a se declanşa procedura de alegeri anticipată, suntem favorabili acestei idei. Din punctul nostru de vedere alegerile anticipate nu se pot organiza mai devreme de lunile mai-iunie atunci când avem şi alegeri locale. Pe de altă parte din punct de vedere guvernamental sigur că nu am înaintat o propunere în faţa domnului preşedinte Iohannis, suntem realişti şi ne-am manifestat disponibilitatea de a contribui prin voturile noastre pe care le avem din ce în ce mai multe pentru stabilitatea politică a ţării” a spus Daniel Constantin.

 

El a precizat că formaţiunea nu a făcut vreo popunere de premier, dar are persoane pregătite.

În plus, Constantin a vorbit despre necesitatea de a avea profesionişti în viitorul guvern.

”Cred că avem nevoie de profesionişti, să nu mai avem oameni amestecaţi la ministere de nişă. E un an extrem de dificil până la alegerile parlamentare”, a mai spus Daniel Constantin.

Constantin a explicat şi că Pro România are un nume pentru comisar european din partea României, Corina Creţu, care ar obţine cu siguranţă portofoliul şi ar trece de verificările Comisiei Europene.

Întrebat dacă ia în calcul să facă parte dintr-un guvern PNL, Daniel Constantin a răspuns: ”Am venit să prezentăm câteva lucruri pe care noi le avem în vedere în viitorul guvern şi poate că ar fi bine să vă spun unul dintre ele. După ce am traversat o perioadă de mediocritate la nivelul Guvernului, cred că avem nevoie de profesionişti. De altfel e şi mesajul Partidului pe care noi îl spunem de câţiva ani de zile de când s-a constituit partidul din anul 2017, că avem nevoie în general şi în Parlament, în clasa politică de oameni care să cunoască foarte bine domeniul din care provin, să nu mai punem oameni amestecaţi aşa cu diverse pregătiri la ministere de nişă. Asta ar fi nu neapărat o condiţie, dar o solicitare pe care noi o avem. E un an extrem de dificil până la alegerile parlamentare şi dacă acele partid care vor intra în guvern, nu vor propune profesionişti, cred că vom avea o problemă”. 
 
Întrebat de intrarea la guvernare, Constantin a spus: ”Legat de participarea Pro România, sigur că aici noi nu am spus că vrem să fim în guvern, nici nu am spus că vrem să susţinem la nivelul Parlamentului. Dacă ni se va cere, dacă va exista o discuţie în acest sens, nu ne dăm la o parte, niciodată nu ne-am dat la o parte, mai ales că avem cei mai buni profesionişti care să conducă ministerele şi Guvernul .Dar nu este o chestiune pe care noi o punem ca şi condiţie pentru a susţine o stabilitate şi un viitor guvern”. 

UPDATE - ”Vom accepta discuţii cu celelalte partide pentru a încerca să găsim o formulă cât mai eficientă şi cât mai rapidă pentru a depăşi această criză politică în mod obligatoriu”, a declarat Tomac, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

”Pentru noi este esenţial ca viitorul guvern să aibă printre priorităţile sale din primele zile de mandat ordonanţa de urgenţă privind revenirea la alegerea primarului în două tururi, lucru pe care l-am comunicat domnului preşedinte Iohannis, este esenţial să ne menţinem angajamentul pe care ni l-am asumat în faţa cetăţenilor de a elimina pensiile speciale pentru că ele sunt un furt. Pentru noi este foarte important ca viitoare majoritate parlamentară, care va investi un nou guvern, să îşi asume şi adoptarea lgii care se află în parlament cu privire la reducerea număr de parlamentari la 300”, a mai spus Tomac.

Acesta consideră că în România nu vor exista niciodată alegeri anticipate, parlamentarii nefiind dispuşi să-şi încheie mandatul înainte cu un an.

În ceea ce priveşte premierul, Tomac a spus că susţine o nominalizare de la PMP.
 
”Credem că pentru echilibrul necesar este nevoie de o nominalizare care să nu reprezintă un pericol pentru ceilalţi şi tocmai de aceea am venit cu această propunere pe care am prezentat-o domnului preşedinte şi o tratăm şi sper să fie tratată cu maximă responsabilitate. (...) În mod obligatoriu doar domnul Orban poate revendica acest lucru, pentru că nu doar PNL-ul a dat jos Guvernul, fără voturile PMP Dăncilă rămânea astăzi la Palatul Victoria. Vom discuta, am spus că pentru noi cea mai bună opţiune la ora actuală este să vină un premier din partea PMP, tocmai de aceea am făcut această propunere”, a mai afirmat Eugen Tomac. 

UPDATE - ”Am prezentat ce credem noi despre cele două teme propuse. Noi credem că nu trebuie să pierdem nicio zi, avem nevie de un Guvern validat în Parlament cât mai repede”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a vorbit despre nevoia de a se adopta bugetul şi de o rectificare bugetară.

”E nevoie de buget şi rectificare cât mai urgentă, un guvern validat cât ma repede care va guverna 12 luni, va gestiona bugetul şi va organiza alegerile. Nu va face decât o administrare corectă, fără extravaganţe, fără excese şi fără ordonanţe de urgenţă în niciun domeniu”, a mai spus Kelemen Hunor.

Acesta a reiterat ideea că UDMR nu susţine ideea alegerilor anticipate.

”Noi nu credem în alegeri anticipate”, a mai spus liderul UDMR.

Acesta a explicat că prima variantă susţinută de formaţiune este un preMier UDMR, deşi nu au făcut o nominalizare, a doua variantă ar fi a unui premier independent – nu tehnicrat şi, în ultimul rând, un guvern format în jurul PNL.
 

UPDATE - ”Am luat foarte în serios mesajul preşedintelui de susţinere a alegerilor anticipate”, a declarat, vineri, Dan Barna.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Acesta a precizat că delegaţia USR, formată din  Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Stelian Ion şi Iulian Bulai, a înaintat preşedintelui ”Pactul pentru anticipate”.

”Am înaintat pactul pentru anticipate pe care USR l-a propus de o lună. Preşedintele este în asentimentul nostru că alegerile alegerile anticipate sunt soluţia corectă, morală şi funcţională pentru România. În egală măsură, s-a discutat şi despre necesitatea unui nou guvern pentru că - şi aici am fost de acord - nu mai există niciun argument ca actuala guvernare să mai rămână la conducerea ţării”, a mai spus Barna.

El a afirmat că România are nevoie de un nou guvern care să aibă însă ca obiectiv ralizarea de alegeri anticipate în februarie martie anul viitor.

UPDATE - ”Poziţia PNL este foarte clară. În cazul în care există posibilitatea unui acord în vederea anticipatelor, noi susţinem revenirea la popor, încredinţarea cetăţenilor de a decide un nou Parlament”, a spus Orban.

El a precizat că, dacă nu se va putea ajunge la un acord pentru anticipate, PNL este dispus să preia guvernarea.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”În cazul în care preşedntele ne va solicita, PNL este pregătit să îşi asume guvernarea”, a mai spus Orban.

Acesta a reiterat ideea că el va fi premierul desemnat de partid.

”Nu vehiculez nume de colegi. În momentul în care vom decide în forurile statutare ale partidului pentru funcţiile de minştri, îi vom prezenta public”, a mai spus Ludovic Orban. 
 

Întrebat dacă PNL are în plan tăierea pensiilor, Orban a spus: ”Legea pensiilor este în vigoare, iar PNL respectă legile care se află în vigoare”. 
 
Întrebat dacă poate garanta că nu va tăia salariile şi pensiile, în condiţiile în care partidul pe care îl conduce a atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că nu sunt bani, liderul PNL a spus că partidul îşi doreşte creşterea veniturilor populaţiei.
 
Orban a mai spus că, în ultimii trei ani, au intrat în admnistraţie ”pe uşa din dos, o mulţime de habarnişti care ni se duc la serviciu sau dacă se duc plimbă hârtii fără rost”.
 
Acesta a spus că se va face o evaluare a angajaţilor din administraţia publică, iar „hoţii, leneşii şi politrucii să se ducă să câştige din activităţi de pe piaţa publică”.

UPDATE - Liberalii discută cu preşedintele Iohannis

Formula în care liberalii au mers la Cotroceni este: Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, Florin Cîţu.

CITEȘTE ȘI Orban: PNL susţine realizarea alegerilor anticipate, dacă este posibil un pact pentru alegeri anticipate. În cazul în care nu va exista voinţă politică, PNL e pregătit să-şi asume guvernarea. Avem deja arhitectura instituţională a unui viitor guvern

Întâlnirea liberalilor cu şeful statului a fost precedată de o şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului pentru a stabili strategia în perioada următoare, echipa, care va reprezenta partidul în cadrul consultărilor de la Cotroceni şi de asemenea, mandatul pentru discuţii.

După şedinaţă, Orban a reafirmat că PNL doreşte un Guvern cu 15 - 16 ministere, infformaţie care de altfel se regăsea şi în textul moşiunii de cenzură adoptată joi de Parlament.

Propunerea PNL de premier este Ludovic Orban, PNL susţine organizarea alegerilor anticipate.

.Delegaţiile partidelor parlamentare sunt aşteptate vineri, la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier, dar şi pentru discuţii pe tema alegerilor anticipate, în favoarea cărora s-au exprimat deja liderii  USR, PNL şi de Pro România. 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care i-a invitat la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

- De la ora 11:00 sunt aşteptaţi la consultări reprezentanţii Partidului Naţional Liberal.. Întâlnirea acestora cu şeful statului este precedată de o şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului pentru a stabili strategia în perioada următoare, echipa, care va reprezenta partidul în cadrul consultărilor de la Cotroceni şi de asemenea, mandatul pentru discuţii.

În ceea ce prveşte propunerea de prim-ministru, lucrurile au fost lămurite imediat după moţiune chiar de preşedintele partidului, Ludovic Orban: ”Se ştie foarte bine că în cazul în care vom fi chemaţi să formăm Guvernul, propunerea Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de premier este persoana preşedintelui Partidului Naţional Liberal, adică în persoana mea, Ludovic Orban”.

Tot Orban a explicat că Partidul Naţional Liberal, imediat după Congres, a lucrat permanent la programul de guvernare, la atragerea de competenţe, de oameni specialişti, de expertize.  La ora actuală, în Partidul Naţional Liberal, pe fiecare domeniu de activitate, are trei, patru, cinci, dacă nu şi mai mulţi  posibili candidaţi pentru funcţiile de miniştri,, conform liderului liberal.

PNL susţine organizarea alegerilor anticipate, pe care le consideră „cea mai bună soluţie pentru România”, dar consideră că, pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi nevoie de un acord politic între partide care să aibă un  număr suficent de parlamentari care să permită căderea a două guverne.

- De la 11:30, va discuta cu preşedintele Iohannis delegaţia USR, formată din Dan Barna, Stelian Ion, Cristina Prună, Claudiu Năsui şi Iulian Bulai.

Cei din USR susţin alegerile anticipate şi spun că deocamdată nu doresc să intre la guvernare.

De altfel, liderul partidului, Dan Barna a şi declarat joi seară că partidul va susţine, la consultările de la Cotroceni, varianta alegerilor anticipate. În opinia sa, având şi implicarea preşedintelui, aşa cum a declarat, se poate ajunge la alegeri anticipate.

”Asta vom face mâine, vom merge cu acel pact pentru alegerile anticipate şi vom solicita preşedintelui să-şi asume rolul de mediator, dar nu doar rolul de mediator cât şi mandatul pe care-l are conform Constituţiei şi să intrăm într-o într-o logică de anticipate cu doi premieri formali care să fie respinşi după care următorul preşedinte poate dizolva Parlamentul şi la un nivel de februarie-martie am putea avea alegeri anticipate”, a spus Dan Barna.

Întrebat ce se va întâmpla până în februarie – martie când ar putea fi organizate alegerile anticipate, Barna a afirmat că – după negocieri – se poate ajunge la o formulă de guvern care să guverneze ţara.

„Mâine vom vorbi despre anticipate, mai există un scenariu cumva mai complicat în care se poate vorbi de un guvern de tranziţie în care, după alegerile prezidenţiale, să-şi depună mandatul şi să organziaăm apoi anticipate. Asta e o variantă despre care o să discutăm eventual mâine, dar la întâlnirea de mâine noi vom merge cu pactul pentru anticipate ca prim punct de discuţie pentru că aceasta este soluţia în care credem” a afirmat Barna.
 
- Următorii programaţi să discute cu preşedintele sunt reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), UDMR nu doreşte să intre într-un Guvern politic de tranziţie şi nu susţine nici ideea alegerilor anticipate.
”Nu vom vota pentru alegeri anticipate. Vom vota pentru un guvern la prima sau la a doua încercare”, a explicat liderul UDMR  Kelemen Hunor.
 
- De la ora 12:30, cei care se vor întâlni cu preşedintele sunt cei de la Partidul Mişcarea Populară (PMP). partid al cărui lider, Eugen Tomac susţine o rezolvare rapidă a situaţiei Executivului şi instalarea unui nou Guvern care să fie asumat politic de noua majoritate parlamentară. Tomac, însă, se declară categoric împotriva alegerilor anticipate, pe care nu le consideră o variantă realistă.

 ”Milităm pentru un Guvern politic (...). Vrem să vedem exact care sunt propunerile preşedintelui. Suntem categoric împotriva ideii de a organiza alegeri anticipate, în condiţiile în care avem deja alegeri locale peste şase luni de zile, anul viitor şi alegeri parlamentare la termen. Nu cred că este realist să insistăm pe alegeri anticipate acum”, a subliniat joi Tomac.

- De la ora 13:00 preşedintele se întâlneşte cu Grupul parlamentar Pro Europa, condus de liderul Pro România, Victor Ponta. Ponta speră să formeze o majoritate cu foştii săii colegi din PSD, pe care îi invită să renunţe la orgolii, dar acceptă că, în cazul în care stânga nu prezintă o soluţie, este „natural” ca partidele de dreapta să formeze guvernul. 

Liderul Pro România este de acord cu anticipatele şi consideră că este posibilă organizarea lor odată cu cele locale de anul viitor, dacă „se înţeleg” toate partidele.

- Delegaţia Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) este aşteptată la Cotroceni la ora 13:30. ALDE este decis să nu participe la formarea unui viitor guvern, dar vrea un ritm alert al consultărilor şi susţine instalarea unui guvern care să aibă „deplină legitimitate politică”.

„Nu vom da un cec în alb niciunui prim-ministru, vom avea o serie de condiţii care reprezintă lucrurile importate la care noi ţinem”, a avertizat  liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că nu va fi de acord cu renunţarea la cota unică de impozitare, sau la „ştirbirea independenţei” magistraţilor.

În ceea ce priveşte alegerile anticipate, Tăriceanu consideră că soluţia acestora trebuie evitată, argumentul său fiind: ”Constituţia a fost gândită să evite crize politice şi alegeri anticipate”.

- În cazul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale , care va discuta cu preşedintele de la ora 14.00, aceştia s-au declarat doar împotriva alegerilor anticipate. La moţiunea de cenzură au votat majoritatea membrilor grupului, însă nu se ştie şi cum au votat, dat fiind că votul a fost secret. Tradiţional, acest grup parlamentar susţine guvernul.

- Ultimii invitaţi la consultări sunt reprezentanţii PSD, la  ora 14.30. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seară, că PSD nu va participa la consultările de la Cotroceni, spunând că un mandat pentru discuţii ar fi trebuit stabilit în Comitetul Executiv, care însă este programat vineri după-amiază, după consultări.

”De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat, ultimul pe listă, ca pondere suntem mai mare, nu suntem totuşi ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu sper ca nimeni să nu facă această greseală şi să treacă peste decizia partidului. Pentru a merge la Cotroceni, trebuie să avem un mandat de la Comitetul Executiv Naţional”, a spus Dăncilă.

În ceea ce priveşte condiţiile pentru a susţine un premier propus de Klaus Iohannis, Dăncilă a răspuns: ”În momentul în care premierul desemnat de Iohannis ar semna Pactul pentru România, adică să nu taie pensii, salarii etc. Atunci am susţine şi noi premierul, pentru că în primul rând am susţine oamenii. Viorica Dăncilă a completat:  ”Dacă este un om corect şi tine la oameni şi nu vrea să ia măsuri împotriva oamenilor, l-am susţine”.

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie a fost adoptată joi, cu 238 de voturi favorabile, cinci peste numărul minim necesar, astfel că Guvernul Dăncilă va pleca de la Palatul Victoria.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după vot, că ”astăzi a câştigat România”. El a exclamat ”Rezolvat!”. Preşedintele a felicitat PNL şi celelalte partide de opoziţie. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui premier şi pentru a vedea poziţia acestora faţă de alegerile anticipate.

”Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a precizat Klaus Iohannis, subliniind însă că „cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate”, dar este necesar un consens al formaţiunilor parlamentare actuale.

”În cadrul consultărilor, voi constata în ce măsură există un astfel de consens şi care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare”, a precizat preşedintele.

CE PREVEDE CONSTITUŢIA ÎN LEGĂTURĂ CU FORMAREA GUVERNULUI ŞI CU CIRCUMSTANŢELE ÎN CARE POT FI CONVOCATE ALEGERI ANTICIPATE

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitatea.

În ceea ce piveşte crearea premiselor alegerilor anticipate, articolul 89 din Constituţie prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.