Consiliul Politic Naţional al PSD se reuneşte marţi, şedinţa având pe ordinea de zi demisia lui Marcel Ciolacu de la şefia partidului şi decizia privind intrarea la guvernare sau trecerea în opoziţie. Şedinţa are loc în contextul în care voci din partid vorbesc despre reformă şi despre regândirea modului de a face politică.
În pregătirea Consiliului, liderii PSD au discutat luni, la Vila Lac, într-o întâlnire informală, la care Marcel Ciolacu şi-a anunţat colegii din partid că îşi depune mandatul de preşedinte al formaţiunii. Este pentru a doua oară când Ciolacu face un astfel de anunţ, prima dată fiind după primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, când a ratat calificarea în finala cursei prezidenţiale.
Pentru şefia partidului au fost vehiculate nume precum Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă, Bogdan Ivan, Victor Negrescu, dar şi varianta unei conduceri colective.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Primarul Buzăului, Constantin Toma, un critic vehement al actualei conduceri, vrea demisii în bloc şi rămânerea la guvernare
Primarul PSD al Buzăului, Constantin Toma, a declarat luni că toată conducerea PSD trebuie să-şi depună demisiile sau să fie demişi, după alegerile prezidenţiale, el arătând că electoratul PSD vrea ca acest partid să nu coboare până la zero şi că este foarte aproape de acest lucru. El a respins ideea ca primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, să preia şefia partidului, arătând că o variantă ar putea fi europarlamentarul Victor Negrescu, dar că sunt şi alte varinate. Potrivit lui Toma, PSD să intre la guvernare, pentru că trebuie făcute reforme mari.
”Toată conducerea PSD trebuie să-şi depună demisiile sau să fie demişi, dacă e posibil aşa ceva în partidul meu. Sper să se întâmple acest lucru”, a declarat Constantin Toma, la Antena 3.
Întrebat cine ar putea fi preşedintele partidului, între Sorin Grindeanu, Bogdan Ivan sau primarul Daniel Băluţă, Toma a răspuns: ”Niciunul din actuala conducere. Au contribuit cu toţii la situaţia României, în primul rând, şi pe urmă la situaţia partidului. Pentru că nu poţi rămâne neutru când este vorba de democraţie sau fascism. Iar partidul meu a invitat, practic, să se voteze cu George Simion. Şi, Doamne, ajută, acest lucru nu s-a întâmplat. Despre asta vorbim. Dacă mergem din greşeală în greşeală, şi partidul dispare…PSD-ul, în formula actuală, dacă merge tot aşa, se va autodistruge”.
Primarul Buzăului a menţionat că ”nu trebuie să fie cineva din actuala conducere, pentru că au demonstrat ce pot face, şi cu economia României şi nu au făcut nicio reformă până acum”.
Întrebat despre varianta Victor Negrescu la şefia PSD, Constantin Toma a arătat că ”este una din variante”.
”Bineînţeles, e garnitura tânără a PSD-ului, cu experienţă, vicepreşedinte al Parlamentului European, dar mai sunt şi alţii”, a menţionat el.
Toma a subliniat că ”electoratul PSD vrea ca acest partid să nu coboare până la zero şi este foarte aproape de acest lucru”.
”S-au luat multe decizii foarte proaste, inclusiv aceasta cu voturile care i s-au acordat lui George Simion în primul tur. Marcel Ciolacu, dacă nu avea această idee minunată de a-i da votul lui George Simion în primul tur, atunci, în noiembrie, azi era preşedintele României”, a arătat Toma.
Potrivit primarului, PSD ar trebui ”să intre la guvernare pentru a fi o puternică susţinere din partea Parlamentului”.
”Trebuie făcute reforme mari. Nu poţi să stai deoparte, cum s-a stat acum. Bă, votaţi-l pe Simion, adică staţi neutri, votaţi cu conştiinţa. Deci nu se poate aşa ceva. Vino şi participă la reforme şi propune reforme. Implică-te! Sau, dacă vrei ca ţara asta să ajungă la un nivel foarte jos, adică să ne blocăm total şi să vină FMI-ul peste noi, luăm decizii ca şi până acum”, a explicat el.
Negrescu: Este prioritară o regândire a modului în care partidul face politică, aşa încât să fie „credibil”
În ceea ce priveşte intrarea la guvernare. europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu afirma luni dimineaţă că PSD va „creiona” o echipă care va discuta cu preşedintele nou ales, în contextul în care Nicuşor Dan a declarat că îşi doreşte o coaliţie cu formaţiunile pro-occidentale PSD, PNL, UDMR, USR şi minorităţile naţionale, fiind convins că România va avea „rapid un guvern pro-european”.
În privinţa PSD, Negrescu crede că este prioritară o regândire a modului în care partidul face politică, aşa încât să fie „credibil” şi să poată „influenţa decizia publică în interesul cetăţenilor”.
Despre Marcel Ciolacu în continuare în fruntea PSD, Negrescu spunea, înaintea şedinţei de luni seară, că acest răspuns „îl va da Marcel Ciolacu” şi că toată lumea se aşteaptă să existe o discuţie în acest sens.
„Nu cred că vom avea o noapte a cuţitelor lungi sau o luptă pentru putere, ci un dialog. PSD e totuşi cel mai mare partid politic în România şi tebuie să ne asumăm responsabilităţi abordând lucrurile aşa cum au cerut românii prin votul lor”, a subliniat Negrescu.
Nicuşor Dan: Pentru moment nu e clară direcţia în care vrea să meargă PSD-ul
Despre varianta ca Partidul Social-Democrat să insiste să dea premier, preşedintele ales Nicuşor Dan, care a declarat cu mai multe ocazii că ar dori un Guvern condus de Ilie Bolojan, a afirmat că deocamdată nu este clară direcţia.
”Pentru moment nu e clară direcţia în care vrea să meargă PSD-ul. Sunt nişte clarificări interne pe care ei trebuie să şi le facă”, a explicat preşedintele ales.
De asemenea, preşedintele ales a arătat că în PSD nu au ieşit să sprijine pe nimeni, iar anumiţi lideri au ieşit şi au anunţat sprijinul pentru unul sau altul dintre candidaţi, în special pentru el, cei mai mulţi dintre ei.
”Au fost organizaţii care au tras într-o direcţie, organizaţii care au tras în altă direcţie. În opinia mea, e nevoie de o clarificare internă la PSD ca să vadă care este direcţia pe care vor să o ia. Eu mi-aş dori foarte tare ca ei să vină într-un guvern pro-occidental solid, cu sprijin solid parlamentar. O să vedem. Este şi varianta ca ei să rămână în opoziţie, dar să sprijine totuşi un guvern minoritar pro-occidental”, a subliniat Nicuşor Dan .
Despre discuţia cu Bolojan, Nicuşor Dan a arătat că şi acesta, ca şi el, ar prefera un guvern cu toate cele patru partide, plus minorităţile naţionale. ”Acum aşteptăm clarificarea internă de la PSD” a mai spus el.
Blaga: Dacă PSD-ul ar rămâne în opoziţie şi ar sprijini un guvern minoritar, ar da senzaţia de şantaj
Şi senatorul PNL Vasile Blaga este de părere că PSD ar trebui să intre la guvernare alături de celelalte partide pro-europene, el susţinând că „dacă PSD-ul ar rămâne în opoziţie şi ar sprijini un guvern minoritar, ar da senzaţia de şantaj”.
Traian Băsescu: Dacă PSD va refuza să intre la guvernare, acest partid se destramă. Trecerea în opoziţie ar fi un semn de laşitate şi nicidecum de maturitate
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că, dacă social-democraţii refuză să facă parte din viitorul guvern, atunci PSD se destramă, el adăugând că acest partid îşi va da seama că riscul trecerii în opoziţie este mai ridicat decât cel al rămânerii la putere.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...