Consilier prezidenţial Andrei Muraru explică faptul că preşedintele Klaus Iohannis a ales ziua de 20 mai pentru lansarea programului dedicat Revoluţiei pentru semnificaţia acesteia, întrucât aminteşte de primele alegeri libere desfăşurate în perioada postcomunistă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Anul acesta se împlinesc trei decenii de când România a devenit o ţară democratică. Pentru a onora şi elogia sacrificiile imense ale celor care au făcut posibilă libertatea noastră, Preşedintele Klaus Iohannis a decis lansarea Programului «30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului». Demararea seriei de evenimente speciale, care se vor desfăşura pe tot parcursul acestui an, va avea loc pe 20 mai 2019, zi aleasă tocmai pentru semnificaţia sa, întrucât aminteşte de primele alegeri libere desfăşurate în perioada postcomunistă”, scrie Andrei Muraru pe pagina sa de Facebook.

Consilierul prezidenţial precizează că, în unele state foste comuniste, implicarea autorităţilor s-a materializat deja în programe omagiale, demarate cu mult timp înainte.

„La noi nu s-a întâmplat nimic şi nici nu există vreun semn că s-ar întâmpla ceva. Încă din vara anului trecut, Preşedintele Iohannis a solicitat autorităţilor să demareze pregătirile pentru proiectele şi manifestările dedicate împlinirii, în 2019, a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989 (https://bit.ly/2Jhz661). Luând act de lipsa inexplicabilă de iniţiativă a Guvernului şi a Parlamentului României pentru a marca, aşa cum se cuvine, împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist, Preşedintele României a decis lansarea acestui program. În întregul său mandat, Preşedintele Iohannis a fost profund ataşat angajamentului său de a afirma idealurile Revoluţiei şi de a încuraja prezentarea şi punerea în valoare a diferitelor faţete ale rezistenţei anticomuniste şi reconstrucţiei democratice. Acest program este o continuare firească a acestor demersuri”, mai scrie Andrei Muraru.

Preşedintele Klaus Iohannis va declara 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului", într-o ceremonie care va avea loc, luni, la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. "La 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă din 1989, preşedintele Klaus Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei", arată Administraţia Prezidenţială. La ceremonie au fost invitaţi foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri, fiul Doinei Cornea anunţând deja că nu va participa.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele de decorare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet, respectiv a Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara”
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.