Liderul USR Dan Barna a fost desemnat sâmbătă, la Congres, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. În discursul care a precedat votul, el a declarat că în urmă cu 3 ani USR a pornit pe un drum care are ca punct final schimbarea modului de a face politică în România. ”Oricât de neverosimil este acest drum, după 3 ani putem spune că noi am reuşit ceva ce foarte puţini au crezut că se poate întâmpla. Am arătat că se poate, am arătat că oamenii obişnuiţi care nu au mai făcut niciodată politică pot crea un partid, pot intra în parlamentul unei ţări, că pot deveni vocea relevantă într-o ţară”, a spus Barna. El s-a declarat convins că USR-PLUS pot da preşedintele României. ”Ca viziune, suntem Star Trek-ul României”, a afirmat el, în aplauzele participanţilor. Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş a anunţat, sâmbătă, că formaţiunea pe care o conduce îşi va desemna în două săptămâni, prin votul tuturor membrilor, atât candidatul la alegerile prezidenţiale, cât şi la Primăria Generală a Capitalei. Apoi, împreună cu USR, vor fi decişi candidaţii pentru funcţiile de preşedinte şi de prim-ministru, el declarându-se pregătit să îşi asume oricare dintre funcţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cioloş: PLUS îşi va desemna în două săptămâni prezidenţiabilul, dar şi candidatul pentru Primăria Capitalei. Îmi voi depune candidatura pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale

UPDATE - Dan Barna a obţinut 324 de voturi.

Ceilallţi aspiranţi la statutul de prezidenţiabil au fost Mihai Goţiu (134 de voturi), Dumitru Stanca (5 voturi) şi Dragoş Dinulescu (3 voturi).

Urmează ca şi partenerii de alianţă ai USR, PLUS, să îşi desemneze candidatul la Preşedinţie şi la Primăria Generală, api fiind luată decizia finală cu privire la candidaturi.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş a anunţat, sâmbătă, că formaţiunea pe care o conduce îşi va desemna în două săptămâni, prin votul tuturor membrilor, atât candidatul la alegerile prezidenţiale, cât şi la Primăria Generală a Capitalei. Apoi, împreună cu USR, vor fi decişi candidaţii pentru funcţiile de preşedinte şi de prim-ministru, el declarându-se pregătit să îşi asume oricare dintre funcţii.

UPDATE -  Barna a afirmat că povestea USR este de fapt povestea antreprenorilor care au pornit de la zero şi cărora cei din jur le-au spus că nu ai să reuşeşti, nu ai cum, este povestea voluntarilor din lumea civilă că nu vor schimbă nimic. este povestea oamenilor care s-au intrors în ţară după ce şi-au terminat studiile,  cărora li s-au spus ”la ce te întorci, în sărăcie”.

”Este povestea medicilor şi nu sunt puţini care au continuat să lucreze într-un sistem bolnav şi este povestea funcţionarilor oneşti şi competenţi care încearcă să schimbe lucrurile într-o lume a nepotismului.. Este povestea oamenilorcare au ieşit în stradă şi au stat acolo să înfrunte abuzurile... ”, a spus Barna.
 
”Povestea noastră este povestea tuturor românilor care au ales să nu mai stea deoparte. Povestea mea a început tot acum 3 ani. era de Paşte, a sunat telefonul, era Dacian Cioloş, care m-a întrebat dacă vreau să mă alătur echipei de la Ministerul fondurilor europene. Mă gândesc că de la acel da, vag, năuc şi de la acest discurs înaintea voastră au trecut 3 ani.Şi nu eram un om care a făcut politică. Eram un antreprenor, construisem şi conduceam una din firmele care se ocupă cu fondurile europene în România şi aveam o viaţă confortabilă. După perioadă în care am făcut parte din guvernul tehnocrat mi-am dat seamă că nu mai pot face parte din viaţa mea obişnuită.  Am acceptat acea provocare şi am intrat în USR. În 2016 am devenit deputat de sibiu iar în 2017 voi m-aţi ales preşedintele partidului”, a declarat Dan Barna, comparând momentul deciziei sale cu o scenă din Matrix.
”Fiecare dintre voi cred că ştie exact ce înseamnă o ţară civilizată. Dacă ar fi să definim, tinerii noştri îşi văd viitorul în afara României. Este cea  mai dureroasă cifră din istoria noastră recentă. Nu există niciun indicator mai explicit decât această cifră: jumătate din tineri îşi văd viitorul în afara României”,a subliniat liderul USR, înainte de începerea votului pentru desemnarea prezidenţiabilului.
 
FOTO; Facebook/Cristian Ghinea
FOTO; Facebook/Cristian Ghinea

UPDATE - Mihai Goţiu, Dumitru Stanca şi Dragoş Dinulescu, candidaţi la statutul de prezidenţiabil USR, şi-au prezentat sâmbătă, la Congres discursurile, Goţiu vorbin despre caracterul pro european al partidului, Dinulescu despre spargerea tiparelor şi Stanca despre faptul că ar putea capitaliza încrederea românilor în armată.

 Mihai Goţiu a declarat: ”Ne-am dorit un partid modern şi pro-european, nu putem să nu ne gândim şi la protecţia mediului”.

 
Dragoş Dinulescu s-a declarat decis spargă tiparul conform căruia preşedintele partidului trebuie să candideze la prezidenţiale, tipar despre care afirmă că ”s-a împământenit în România”.
    
 Dumitru Stanca s-a prezentat ca fiind cel  de la care a pornit ”nebunia acestei campanii interne” şi care a avut curajul să tulbure apele  dezbateriipentru candidatul USR la alegerile prezidenţiale 
  
”De ce am dorit un profil al candidatului dorit de români? Pentru că cei care lucrează în vânzări ştiu o vorbă: oamenilor le place să cumpere, nu să vândă. Ori eu am vrut să aflu ce vor românii să cumpere. Sunt convins că românii vor cumpăra candidatul Stanca”. 
  
”Mi-am bazat candidatura pe una dintre opţiunile românilor când vine vorba de instituţiile statului şi am spus în discursul meu că armata se bucură de încrederea românilor. Sunt convins că eu aş capitaliza această încredere a românilor că şi candidat al USR”,a continuat el.

- Sâmbătă, de la ora 10.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti are loc al IV-lea Congres al Uniunii Salvaţi România. Congresul va avea două sesiuni de plen: 10:00 - 13:30 şi 15:00 - 18:00.

Congresul reuneşte 500 de delegaţi din toată ţara, care vor alege candidatul USR la alegerile prezidenţiale şi vor adopta o serie de modificări la Statutul partidului. Principala modificare priveşte modul de alegere a preşedintelui USR, astfel încât acesta să fie decis de toţi membrii partidului, prin vot egal, direct, secret şi liber exprimat. Vor fi supuse aprobării 51 de amendamente

În termenul regulamentar, patru membri USR s-au înscris în competiţia internă. Aceştia sunt preşedintele USR Dan Barna, senatorul Mihai Goţiu şi alţi doi membri USR - Dumitru Stanca şi Dragoş Dinulescu. Dumitru Stanca este cadru militar în rezervă şi membru USR Ilfov, Dragoş Dinulescu este medic dentist şi membru în Biroul Judeţean USR Prahova.

Campania internă pentru alegerea candidatului USR la alegerile prezidenţiale s-a desfăşurat în perioada 1-12 iulie , incluzând prezentări şi dezbateri, iar votul are loc la Congresul USR de sâmbătă.

Competiţia internă face parte din procedurile statutar necesare ale USR, în paralel desfăşurându-se şi discuţiile în cadrul Alianţei USR-PLUS pentru a identifica cea mai bună variantă de prezentare a Alianţei în următoarele alegeri.

Consiliul Naţional PLUS se reuneşte şi el pentru discuţii în perspectiva alegerilor. Liderul PLUS Dacian Cioloş a vorbit în urmă cu o săptămână despre varianta unui tandem preşedinte - premier al Alianţei USR - PLUS.

”Colegii de la USR deja se gândesc să aibă un candidat pentru prezidenţiale, ne gândim şi noi. Ne gândim nu doar la candidatul pentru prezidenţiale, dar şi la un candidat pentru postul de premier, în perspectiva în care obiectivul nostru este să formăm o majoritate parlamentară care să poată să guverneze România. Aşa încât alianţa (USR PLUS – n.red.) va avea un tandem: candidat la prezidenţiale şi candidat de prim-ministru. Sâmbăta viitoare vom avea Consiliul naţional al PLUS, care va discuta şi procesul de selecţie a candidatului PLUS pentru prezidenţiale şi premier, şi apoi cu USR vom stabili acest tandem”, a declarat Cioloş pentru G4Media.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.