Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a anunţat că a convocat din nou Biroul permanent al Senatului luni, la ora 13.00, pentru a fi respinsă cererea de reexaminare a şefului statului Klaus Iohannis privind respingerea OUG care prevede majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Social-democratul a făcut apel la colegii parlamentari de la PNL şi USR să nu mai chiulească şi să vină la serviciu pentru a putea fi respinsă această solicitare a Preşedintelui României, astfel încât alocaţiile pentru copii să poată fi dublate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi (luni - n.r.), pentru ora 13.00, am convocat din nou Biroul permanent al Senatului, în încercarea de a-i convinge pe colegii noştri că trebuie să vină la serviciu. Colegii noştri de la PNL şi USR, după cum ştiţi, lipsesc de o lună de zile de la Biroul permanent, blocând Senatul. Astăzi avem pe ordinea de zi o lege extrem de importantă aşteptată de milioane de români şi anume legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii. După cum ştiţi, printr-un cinism de nedescris, Guvernul Orban a blocat, printr-o ordonanţă de urgenţă, dublarea alocaţiilor pentru copii. Preşedintele Iohannis a respins, cu acelaşi cinism, legea prin care Parlamentul spunea nu ordonanţei de urgenţă, luând decizia de a dubla alocaţiile pentru copii de la 1 septembrie”, a afirmat Robert Cazanciuc, luni la sediul PSD din Kiseleff.

El a adăugat că Guvernul Orban a găsit 2,2 miliarde lei la rectificarea bugetară din luna august pentru primarii PNL, iar la rectificarea bugetară de acum a mai găsit un miliard de lei, însă tot susţine că nu are fonduri pentru dublarea alocaţiilor pentru copii.„

„Astăzi avem pe ordinea de zi cererea preşedintelui de reexaminare şi evident vrem să respingem această cerere a Preşedintelui României pentru a putea dubla alocaţiile pentru copii. Am auzit foarte multe discuţii despre sumele necesare pentru această mărire, că nu ar fi. Ele, printr-o rectificare bugetară din august, Guvernul Orban a găsit 2,2 miliarde lei pentru a-i da primarilor PNL. Acum, la rectificarea bugetară, au pus din nou 1 miliard de lei. Practic această sumă e mai mult decât necesar pentru a dubla alocaţiile pentru copii. Noi nu găsim resurse, din ce spune Guvernul, să dublăm alocaţiile pentru copii, dar găsim resurse să îi plătim pe chiulangii. De o lună de zile, PNL şi USR nu vin la serviciu, dar găsim resurse să îi plătim pe aceşti oameni. Vin, fără nicio jenă, să ia bani de la casierie, dar nu au decenţa să vină să voteze pentru această lege”, a completat Cazanciuc.

Senatorul PSD a mai spus că probabil Klaus Iohannis şi Ludovic Orban nu ştiu că sunt copii, fraţi care îşi împrumută ghetele între ei pentru a putea ieşi din casă.

„Nu ştiu dacă Preşedintele României şi premierul României ştiu că lângă Bucureşti, în Ilfov, în Giurgiu, sunt copii care se aşteaptă unii pe alţii de la şcoală ca să îşi schimbe încălţămintea. Fratele mai mare îl aşteaptă pe cel mic sau invers să vină la prânz acasă să ia ghetele unii de la alţii. Ştiu cei doi ce ţară guvernează astăzi? De unde atâtat cinism pentru poporul acesta? Îi aştept astăzi din nou Parlament pe colegii de la PNL şi de la USR, sperând că în al doisprezecelea ceas o să înţeleagă că nu se poate guverna aşa o ţară şi sunt milioane de oameni care aşteaptă o decizie din partea Parlamentului lor”, a concluzionat Cazanciuc. 

Pe 13 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, pentru reexaminare, legea prin care este respinsă ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind creşterea etapizată a alocaţiei pentru copii.

„În faţa unei iminente intrări în vigoare a unui act normativ fără stabilirea unor surse de finanţare certe şi în contextul unor eforturi financiare neprevăzute ale statului român în combaterea răspândirii noului coronavirus, chiar persoanele vizate de măsurile de creştere a alocaţiilor s-ar putea afla în situaţia inevitabilă de a nu beneficia de realizarea drepturilor lor”, argumentează şeful statului.

Acesta precizează că „o cheltuială bugetară semnificativă pune în pericol nu doar buna funcţionare a întregului sistem de protecţie socială a copiilor, ci chiar capacitatea statului român şi a Guvernului de a-şi îndeplini rolul şi atribuţiile”.

Pe 19 august, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Au fost 166 de voturi pentru, 63 voturi „împotrivă” şi 29 de abţineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.