Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a prezentat, marţi, o serie de recomandări, în urma acţiunii Serviciului Român de Informaţii de a contracara o tentativă de atac cibernetic la o instituţie guvernamentală, printre acestea numărându-se aplicarea actualizărilor de securitate la zi pentru toate sisteme informatice şi realizarea unor copii de siguranţă a datelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Câteva recomandări pe care credem că trebuie să le aducem la cunoştinţă publică: cei care utilizează sisteme informatice trebuie să se asigure că sistemele pe care rulează, sistemul Windows de operare, au aplicate toate actualizările de securitate la zi şi sunt dezvoltate în concordanţă cu bunele practici din ghidurile de securitate; că pricipalele sisteme din cadrul infrastructurii, în special cele care stochează date, să fie pornite iniţial în modul offline în scopul realizării unei copii de siguranţă a datelor”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

Preşedintele Comisiei de control al SRI a mai spus că este „necesară aplicarea actualizărilor de securitate asupra sistemelor din reţea fără conectare la internet”.

„După efectuarea de back-up-uri, aplicarea actualizărilor de securitate şi actualizarea semnăturilor antivirus poate fi începută reconectarea online a sistemelor”, a completat senatorul PSD.

Adrian Ţuţuianu a susţinut că este „necesar ca cei care utilizează sisteme informatice să acorde o vigilenţă sporită la deschiderea documentelor ce provin din surse necunoscute sau care nu conferă încredere”.

„În cazul infectării, respectiv al criptării fişierelor, se recomandă identificarea sistemelor infectate şi cu deconecatrea acestora de la reţea”, a adăugat preşedintele Comisiei de control al SRI.

Ţuţuianu a mai afirmat că „sunt câteva lucruri care pot fi la îndemâna tuturor, e nevoie de o cultură de securitate pe acest subiect care probabil va genera probleme majore în anii următori”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.