Comisia juridică a Senatului a amânat luni adoptarea unui raport privind iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Iniţiativa a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorii din Comisia juridică au avut pe ordinea de zi iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” şi trebuia să adopte un raport comun cu aleşii Comisiei pentru constituţionalitate.

Emiterea unui raport a fost însă amânată pentru o dată ulterioară. După emiterea raportului, Senatul urmează să voteze iniţiativa cetăţenească.

Senatul este convocat în sesiune extraordinară în perioada 16-31 iulie. 

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută, în calitate de prim for sesizat. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Potrivit procedurii, după votul la Senat, urmează să fie organizat referendumul pentru modificarea Constituţiei la o dată ce va fi stabilită ulterior.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.