Modificările la Codul de procedură penală au fost introduse pe ordinea de zi pentru a fi dat luni votul în plenul Camerei Deputaţilor, deşi raportul nu este gata. Comisia specială pentru legile justiţiei condusă de Florin Iordache a votat luni în viteză modificările la Codul de procedură penală, iar Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a introdus proiectul pe ordinea de zi, deşi opoziţia a reclamat nerespectarea Regulamentului. Mai mult, conducerea Camerei a decis ca şedinţa plenului să dureze cât este necesar pentru a se da votul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa plenului, conduă de către Gabriel Vlase, a început fără ca raportul să fie redactat, opoziţia a cerut amânarea dezbaterilor, însă majoritatea nu a acceptat.

Majoritatea PSD-ALDE este decisă să ţină şedinţa până când se redactează raportul, iar apoi să voteze modificările la Codul de procedură penală, deşi deputaţii nu vor putea citi documentul pentru a şti ce se votează.

Vlase a precizat că decizia Biroului Permanent este ca şedinţa să dureze până se votează acest punct şi că nu este precizată vreo oră de încheiere.

Una dintre ultimele modificări adoptate luni în comisie stabileşte că "termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunţate până la data intrării în vigoare a prezentei legi şi pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare". 

Deputaţii USR au venit la şedinţa plenului îmbrăcaţi cu tricourile campaniei ”Fără penali”.

În opinia USR, Codul de procedură penală pe care coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să-l treacă pe repede-înainte este un instrument creat cu scopul de a restrânge aria de acţiune a procurorilor şi de a-i favoriza pe inculpaţi şi infractori.
 
Printre aceste modificări: interzicerea publicării informaţiilor despre dosare penale în curs; dacă prima instanţă a dispus achitarea, instanţa de apel nu poate dispune condamnarea în urma reaprecierii în fapt şi în drept, ci doar în urma apariţiei unor elemente noi; suspiciunea rezonabilă este înlocuită cu indiciile temeinice.
 
”Este încălcat un principiu de drept, potrivit căruia temeinicia este verificată într-o fază ulterioară, prin coroborarea probelor, suspiciunea rezonabilă fiind suficientă pentru demararea cercetării. Este agresată limba română, suspectul nemaifiind persoana pentru care există o suspiciune, ci persoana pentru care există indicii temeinice că a săvârşit fapta. Concret: pentru a proteja un martor, nu mai ajunge suspiciunea rezonabilă că este în pericol, trebuie aduse indicii temeinice; pentru o percheziţie, în situaţia în care viaţa sau integritatea cuiva este în pericol (exemplu :trafic de persoane), nu mai sunt suficiente suspiciunile rezonabile, este necesar să existe indicii temeinice; pentru a dispune o expertiză toxicologică nu mai sunt suficiente suspiciuni rezonabile cu privire la o intoxicaţie, trebuie indicii temeinice; pentru mandatul de percheziţie nu mai sunt suficiente suspiciunile rezonabile, trebuie aduse indiciile temeinice (exact cele posibil a fi găsite în urma percheziţiei); pentru măsuri preventive (de exemplu suspect periculos, care ar putea fugi), nu sunt suficiente suspiciuni rezonabile, trebuie motive temeinice; pentru măsuri preventive (de exemplu suspect periculos, care ar putea fugi), pătrunderea organului într-o locuinţă se poate face doar în baza unor indicii temeinice, nu doar în baza unei suspiciuni rezonabile; în cazul cererilor de strămutare a judecării cauzei, suspiciunea rezonabilă de imparţialitate poate fi probată, indiciile temeinice practic niciodată, deci instrumentul strămutarii cauzei este golit de conţinut”, atenţionează USR.
 
Conform modificărilor, condamnarea trebuie dovedită în integralitate prin probe, şi nu dincolo de orice îndoială rezonabilă; denunţul nu poate fi făcut decât în termen de 6 luni de la data faptei, pentru a putea fi folosit de denunţător la reducerea pedepsei sale; înregistrările dintr-un caz care conduc la descoperirea altei infracţiuni nu pot fi folosite pentru dovedirea noii infracţiuni; suspecţii şi inculpaţii vor participa la audierea martorilor.
 
De asemenea, a fost introdus un motiv nou de revizuire a sentinţei: dacă nu toţi judecătorii din complet au semnat hotărârea, se poate solicita revizuirea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.