Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) şi Camera Deputaţilor au semnat luni un acord care prevede, printre altele, ca activitatea deputaţilor din circumscripţiile electorale să fie monitorizată şi publicată online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada desfăşurării Acordului, părţile pot desfăşura acţiuni care să vizeze constituirea şi funcţionarea unei evidenţe online, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, cu privire la consultările cu cetăţenii avute în circumscripţie”, se arată în acordul semnat de CNMR şi Camera Deputaţilor. 

Acordul mai prevede ”dezbaterea modului prin care poate creşte nivelul de transparentizare a procedurilor parlamentare desfăşurate în cadrul comisiilor parlamentare şi a modului de reflectare a acestora în documentele emise şi publicate de către comisii”.

De asemenea, potrivit sursei citate, Camera Deputaţilor va stabili un set de activităţi parlamentare dedicate celebrării a 100 ani de la Marea Unire, în spiritul unităţii statului, toleranţei şi echilibrului social, unităţii poporului şi egalităţii între cetăţeni, precum şi dreptului la identitate.

Acest acord a fost încheiat între preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache şi a fost semnat şi de liderii grupurilor PSD, ALDE, PNL, minorităţilor şi grupului Progresist din Camera Deputaţilor.

"Este un acord negociat, discutat cu liderii grupurilor parlamentare de Coaliţia pentru Modernizarea României de aproape un an de zile. Acest acord vizează mai multe măsuri pentru modernizarea României, sporirea transparenţei Parlamentului. Sunt patru măsuri importante. Este vorba în primul rând despre o reglementare importantă a activităţii din circumscripţii a deputatului şi anume (...) membrii Parlamentului vor trebui să-şi treacă online toate activităţile din circumscripţie", a precizat Cumpănaşu.

El a mai subliniat că evidenţa online a activităţii deputaţilor în circumscripţii este ”o revoluţie în materie de parlamentarism”.

”În felul acesta, Parlamentul României, Camera Deputaţilor va deveni unul dintre cele mai transparente parlamente din lume", a adăugat Cumpănaşu.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a susţine că aceste schimbări pot duce la o credibilizare a Parlamentului. "Activitatea parlamentară, pe lângă ce prezentaţi în studiourile din Bucureşti, înseamnă şi activitate în circumscripţiile electorale. Colegii mei au, de foarte multe ori, o activitate care nu este prezentată şi, prin această evidenţă online, aducem în faţa opiniei publice întreaga activitate pe care un parlamentar o desfăşoară în circumscripţia electorală, de la întâlniri cu cetăţenii până la iniţiative parlamentare", a spus Iordache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.