Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la vizita Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei, că „memoria Sighetului trebuie să rămână mereu în conştiinţa noastră si trebuie sa transmitem această memorie din generaţie în generaţie”. El a adăugat că realizează faptul că soluţia unei coaliţii între PSD şi PNL este una controversată, însă partidele au încercat să pună pe prim plan interesul României, în acest context dificil trasat de crize multiple. „Am încercat să ne abţinem să provocăm momente conflictuale, să răspundem provocărilor sau să generăm rupturi”, a mai precizat liderul liberalilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Venim în fiecare an la Sighet pentru a reflecta la valori, tradiţii, la trecut, dar, în acelaşi timp, pentru a reflecta la viitor, la ceea ce a avem de făcut într-o lume în schimbare. Ne-am recules astăzi la Memorialul de la Sighet şi la Cimitirul Săracilor. Ştim cine au fost cei ucişi aici, la Sighet, prin înfometare şi rele tratamente, îngropaţi de-a valma, necreştineşte. Ştim că aceste orori au fost săvârşite de un regim totalitar ateu impus de ocupaţia Rusiei sovietice. Ştim că aici au fost aduşi spre exterminare liderii legitimi ai ţării, unii reprezentând PNL, alţii PNŢ. Tot aici au fost închişi patrioţii care contribuiseră la Întregirea României de la 1918 şi care mai erau în viaţă la acea dată. La Sighet s-a urmărit planificat, aşadar, exterminarea acelora care au întregit ţara, care au plasat-o, fără ezitare, alături de aliaţii occidentali tradiţionali ai României. Aici s-a plănuit exterminarea celor care au fost, fără ezitare, întotdeauna, de partea democraţiei în vremuri tulburi în care dădeau în clocot curentele totalitare ce erau la modă la acea vreme. Memoria Sighetului trebuie să rămână mereu în conştiinţa noastră si trebuie sa transmitem această memorie din generaţie în generaţie. Spun asta, pentru că pe acest fundal al presiunii informaţionale, memoria socială tinde să devină una extrem de scurtă. Uităm de sacrificiile care s-au făcut pentru democraţie, uităm de valori, uităm de lecţiile de demnitate şi verticalitate oferite de înaintaşii noştri. Nu avem dreptul la această uitare. Această şcoală politică anuală organizată de Tineretul Naţional Liberal reprezintă, de aceea, un important moment de educaţie şi reflecţie. În acelaşi timp, pe cunoaşterea istoriei trebuie să se fundamenteze şi acţiunea prezentă, şi acţiunea viitoare a PNL”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a vorbit despre provocările pentru PNL în contextul gestionării crizei în energie şi războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„Consider că PNL ca moştenitor de drept a acestor tradiţii are de înfruntat mai multe mari provocări: Una ţine de gestionarea crizei şi schimbările unui mediu internaţional marcat de incertitudine. Vedem cum un război declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, ţară vecină, aici la granita judetului Maramures şi unde tocmai am fost, sa putem sa facilitam atat de pe plan local cat si la nivel national sa sprijinim aceasta tara a pus la îndoială nu doar sistemul de relaţii internaţionale de până acum, dar a  aruncat în aer economia mondială. PNL a înţeles să-şi asume în acest context internaţional complicat un comportament care să fie responsabil cu interesul românilor şi al României”, a completat premierul.

Liderul PNL a mai spus că „răspunsul nostru la această situaţie economică, socială şi internaţională complicată a fost dat sub forma creării unei mari coaliţii stânga-dreapta, care să ofere suportul unei guvernări stabile şi eficiente”.

„Ştiu că această soluţie a fost şi rămâne controversată, că sunt discuţii privind identitatea noastră şi şansele electorale a alegerilor din anul 2024. Dar trebuie să înţelegem cu toţii că ar fi fost greu să guvernăm România într-un mediu politic profund conflictual, predispus la populism şi orientat exclusiv electoral. De aceea, atitudinea noastră este una de responsabilitate şi corectitudine. Încercând să punem pe primul plan interesul ţării, ne abţinem să provocăm momente conflictuale, să răspundem provocărilor sau să generăm rupturi. Avem înainte un an în care datorită fluidităţii mediului economic şi politic international trebuie să procedăm extrem de prudent, ferind ţara de derapaje. Sunt convins că la viitoarele alegeri oamenii vor aprecia această conduită responsabilă, decât pe aceea care, din goana după puncte electorale, promovează abordări populiste sau face promisiuni lipsite de realism. În faţa acestei crize nu există răspunsuri sau soluţii miracol. Şi nici nu putem mulţumi pe toată lumea. În acest an au existat, fără îndoială, şi greşeli si ezitări, iar uneori trebuie sa recunosatem ca am avut si rateuri. Însă trebuie să ne uităm la întreg parcursul şi la rezultatul de ansamblu, care ne dă motive să abordăm cu un optimism moderat următoarea perioadă, dacă vom da în continuare dovadă de responsabilitate şi seriozitate”, a conchis Ciucă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.