Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, în legătură cu oferirea unui sistem Patriot Ucrainei, că din capabilităţile pe care le are România poate răspunde la orice solicitare dacă pune ceva în loc. ”Dacă renunţi la o parte din sistem şi nu e puţin, e 25%, obligatoriu trebuie să o înlocuieşti cu ceva”, a arătat el. ”Sistemul este unul american. Trebuie să discutăm cu Statele Unite pe o soluţie în acest sens pentru că nu este vorba doar de a veni cu ceva de oriunde, este vorba de un sistem care să intre în deplină interoperabilitate, care să fie compatibil”, a explicat Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Nicolae Ciucă a fost întrebat, joi, la Euronews România, ce se întâmplă dacă România donează Ucrainei sistemul Patriot. 
 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
”Eu consider că răspunsul pe care l-a dat domnul preşedinte la această întrebare este unul cât se poate de clarificator, în sensul în care România, din capabilităţile pe care le are, poate să răspundă la orice solicitare dacă pune ceva în loc. (...) România a achiziţionat patru sisteme Patriot, din care unul este operaţional 100%. Celelalte trei sunt în România, dar sunt mai multe faze de operaţionalizare şi până în momentul în care nu se finalizează întreg procesul tehnic, sistemul nu poate fi considerat operaţional”, a afirmat Ciucă. 
 
Potrivit acestuia, nu se poate vorbi despre o donare a sistemului.
 
”Toate aceste calcule care vizează capacitatea de apărare a ţării sunt întemeiate pe scenarii, pe ipoteze, sunt luate în calcul elementele de complementaritate cu alte capabilităţi de luptă, motiv pentru care, atunci când s-a decis să luăm patru, înseamnă că am asigurat o linie coerentă de capabilitate. Dacă renunţi la o parte din sistem şi nu e puţin, e 25%, obligatoriu trebuie să o înlocuieşti cu ceva. Ca atare, nu am văzut în răspunsul domnului preşedinte că nu este de acord cu această decizie sau cu această solicitare. (...) Nu putem vorbi de donare. Este o chestiune care respectă nişte rigori tehnice în tot acest proces. Şi dumnealui a spus să vedem care sunt posibilităţile de acoperire a acestui gol şi vom anunţa decizia”, a explicat Nicolae Ciucă.
 
Liderul PNL a mai fost întrebat cine ar trebui să răspundă la întrebarea dacă putem primi ceva care să ocupe acest gol. 
 
”Sistemul este unul american. Trebuie să discutăm cu Statele Unite pe o soluţie în acest sens pentru că nu este vorba doar de a veni cu ceva de oriunde, este vorba de un sistem care să intre în deplină interoperabilitate, care să fie compatibil. Sunt şi alte sisteme care din punct de vedere al sistemului de conducere, de integrare, sunt compatibile”, a mai declarat Nicolae Ciucă.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat miercuri la Zărneşti, cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”. Şeful statului a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”. Acesta a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, „fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.