Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi au convenit duminică, la Cairo, să crească exportul de cereale româneşti pe piaţa egipteană. Preşedintele El-Sisi a mulţumit pentru sprijinul în evacuarea din Ucraina a peste 1.000 de studenţi egipteni anul trecut şi pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene în Egipt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Cairo, cu preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah el-Sisi. Întrevederea, care a avut loc la Palatul prezidenţial Al-Ittihadiya, a vizat teme precum cooperarea bilaterală în domenii economice şi sociale, dar şi impactul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Preşedintele egiptean a mulţumit, cu această ocazie, pentru sprijinul acordat de România în evacuarea din Ucraina a celor peste o mie de studenţi egipteni repatriaţi anul trecut, precum şi pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene pentru Egipt”, informează Executivul.
 

 
În acest context, premierul Ciucă a evidenţiat nevoia de a sprijini fermierii români prin accesul la producţia de îngrăşăminte din Egipt necesare culturilor agricole.
Totodată, părţile au convenit să crească exporturile de cereale ale fermierilor români pe piaţa egipteană. 
Cei doi înalţi oficiali au subliniat importanţa strategică a relaţiei bilaterale, care permite valorificarea poziţiei geostrategice a României în UE şi a Egiptului ca poartă de intrare în Africa şi Orientul Mijlociu.
”Din această perspectivă, a fost analizat impactul invadării Ucrainei de către Rusia asupra securităţii regionale şi globale”, precizează Executivul.
În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi aspecte privind procesul de pace în Orientul Mijlociu şi rolul României în facilitarea unui mediu propice în acest sens.
Cei doi oficiali au convenit să  dezvolte cooperarea la nivel politic şi tehnic, în beneficiul ambelor state.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.