Premierul Nicolae Ciucă afirmă în mesajul transmis sâmbătă, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, că de prea multe ori, romii au fost priviţi de societate doar prin lentila îngustă a prejudecăţilor şi stereotipurilor, refuzându-li-se şansa de a-şi demonstra potenţialul. Avem datoria morală de a repara aceste nedreptăţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prezentăm integral mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Sărbătorii etniei romilor din România şi al Zilei Internaţionale a Romilor
”Marcăm astăzi Ziua Internaţională a Romilor şi Sărbătoarea etniei romilor din România, ocazie de celebrare a identităţii, istoriei şi culturii rome, dar şi de reafirmare a angajamentului ferm de a apăra şi promova drepturile fundamentale, demnitatea umană, incluziunea, diversitatea şi interculturalitatea. Transmit comunităţii rome din ţara noastră şi romilor din întreaga lume gândurile mele bune, alături de calde urări de sănătate, prosperitate şi bucurie.
Sărbătoarea etniei romilor din România reprezintă un moment potrivit de a ne aminti de trecutul traumatic al romilor, de secolele de robie, de atrocităţile suferite în perioada Holocaustului sau de asimilarea forţată din timpul dictaturii comuniste. De prea multe ori, romii au fost priviţi de societate doar prin lentila îngustă a prejudecăţilor şi stereotipurilor, refuzându-li-se şansa de a-şi demonstra potenţialul. Avem datoria morală de a repara aceste nedreptăţi, de a face cunoscută valoroasa contribuţie a romilor la marile proiecte naţionale, de a promova bogata zestre culturală şi identitară, dar şi de a ne asuma onest greşelile trecutului. În acest sens, viitorul Muzeu al Istoriei şi Culturii Romilor, obiectiv pe care îl susţin necondiţionat, reprezintă un instrument puternic împotriva discriminării, o mărturie a asumării trecutului şi a responsabilităţii statului român.
Trebuie să avem mereu în vedere necesitatea adoptării unor soluţii eficiente pentru pericolele de astăzi. Discriminarea, rasismul, atitudinile anti-rome, xenofobia sau discursul instigator la ură, curente ce otrăvesc societatea, constituie o realitate pe care, din nefericire, romii sunt nevoiţi să o înfrunte. De asemenea, vulnerabilităţile din domenii esenţiale precum educaţia, sănătatea, ocuparea sau locuirea au nevoie de politici şi acţiuni concrete. Astfel, prin actuala strategie de incluziune a romilor, Guvernul României şi-a asumat obiectivul de a asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, fundamentată pe cetăţenie activă, incluziune socio-economică şi punerea în valoare a patrimoniului cultural rom. Un rol prioritar în tot acest proces revine educaţiei, capabilă să formeze viitoarele generaţii şi să insufle valorile fundamentale pe care se bazează orice societate democratică. 
România este astăzi un stat puternic ataşat valorilor şi principiilor europene, în care fiecare persoană aparţinând unei minorităţi naţionale are dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii sale etnice, culturale, lingvistice şi religioase. Este datoria noastră să protejăm aceste drepturi, să combatem eficient toate manifestările urii şi să asigurăm dialogul interetnic.  
La mulţi ani romilor din România şi din întreaga lume!”
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.