Preşedintele PNL Florin Cîţu afirmă că prorogarea actului normativ care reglementează contribuţia personală a pacienţilor care doresc să primească îngrijiri în unităţi sanitare private nu a fost discutată în coaliţie. Cîţu cataloghează drept „exagerată” măsura, el susţinând că va avea loc o discuţie în coaliţie pe acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Am fost şi eu, am aflat surprinzător... nu a fost discutat în coaliţie acest lucru. (...) Am aflat după aceea că a fost amânată până în 2025, mi se pare exagerat. Să presupun că existau probleme de implementare, de digitalizare, orice ar fi fost, şase luni de zile ar fi fost ok de amânat. Este un lucru pe care încercăm, această reformă, să o facem de ani de zile, dar surprinderea mea, şi aici sunt surprins neplăcut că nu am ştiut, nimeni din coaliţie, nu s-a discutat aşa ceva şi am văzut-o după aceea pe surse. Ăsta este un subiect pe care îl vom discuta în coaliţie”, a afirmat Florin Cîţi vineri, răspunzând unei întrebări
Liderul liberal mai spune că săptămâna viitoare ar urma să aibă loc discuţii în coaliţie
„Nu ştiu explicaţia, am aflat după aceea, va trebui ministerul Sănătătii să vină sa explice de ce a luat această decizie, de ce până în 2025. Pentru mine, ca preşedinte PNL, PNL fiind membru al acestei coaliţii, este surprinzător că nu am ştiut că se va lua aceasta decizie şi ca fost premier care a avut această măsură, am luat-o şi ştim că începe de la 1 ianuarie 2022. Dar vom discuta în coaliţie acest lucru”; adaugă Cîţu.  
Preşedintele PNL susţine că doreşte „multă transparenţă” .
„Ce vreau eu este să fie multă transparenţă, asta vreau. În rest, împreuna vom găsi soluţii, dar vreau mai multa transparenţă si asta este ceea ce o să cer în coaliţie. Încrederea se bazează pe transparenţă şi poate există o explicaţie pentru care nu am ştiut de această prorogare, dar poate pe viitor ar fi bine să le aflăm”, a adăugat liderul liberal.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED a atras atenţia asupra riscului de limitare a accesului la servicii medicale după prorogarea a două măsuri care trebuiau să intre în vigoare în acest an, fiind vorba de contribuţia personală pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi posibilitatea încheierii de către casele de asigurări de sănătate a contractelor cu medicul specialist într-o specialitate clinică. Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare în 2025, respectiv în 2023. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că prorogarea a fost adoptată prin ordonanţă în şedinţa de Guvern. Măsura a fost inclusă în ordonanţa de urgenţă privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.