Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat despre neatingerea ţintelor de vaccinare de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie şi 10 milioane până la 1 august, că aceste obiective nu au fost create „aşa din neant”, fiind discutate cu specialiştii. El a adăugat că Guvernul a făcut tot ceea ce a ţinut de el şi că ar dori să vadă mai multă implicare şi susţinere a campaniei de vaccinare din partea celor care critică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu au fost nişte ţinte pe care le-am creat aşa din neant. Sunt obiective care au venit după ce am discutat cu specialiştii. Ceea ce face Guvernul şi ceea ce am făcut foarte bine a fost să creem condiţiile pentru a avea vaccinaţi şi 5 milioane şi 10 milioane de oameni. Am achiziţionat dozele de vaccin, am creat spaţii de vaccinare, am ajuns la posibilitatea să avem 150.000 de persoane vaccinate pe zi. Repetăm, în România vaccinarea nu este obligatorie. Deci tot ceea ce a ţinut de Guvern, de a crea condiţiile de a avea aceste persoane vaccinate, acest număr de persoane vaccinate, am făcut. Până la urmă, toate această campanie de vaccinare este susţinută doar de Guvern. Într-o societate în care avem foarte multe mesaje împotriva Guvernului, e mai complicat de dus. Aş vrea să văd din partea cealaltă, din partea celor care critică şi susţinerea campaniei de vaccinare. Aş vrea să văd mai mult din partea societăţii civile a susţinerii campaniei de vaccinare, nu doar să ne uităm la Guvern”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat cum răspunde partenerilor de coaliţie care spun că nu îşi asumă eşecul neatingerii ţintelor de vaccinare.

Prim-ministrul a adăugat că statul nu este cel mai bun administrator şi de aceea sunt necesare şi mesajele din partea societăţii civile şi a sectorului privat.

„Eu sunt un liberal convins. Am spus de fiecare dată că statul nu este cel mai bun administrator al resurselor, de aceea noi suntem pentru o administraţie suplă, eficientă, dar cred foarte mult în mesajele care vin din societatea civilă, mesaje care vin din sectorul privat şi aş vrea să văd mai multă responsabilitate şi mai multe de astfel de mesaje. De criticat este foarte uşor să criticăm, dar aş vrea să văd această campanie pozitivă, pentru că până la urmă este vorba de salvarea vieţilor în România”, a explicat Cîţu.

Întrebat dacă îi e teamnă că FMI va scădea procente din creşterea economică a României, în condiţiile în care toate previziunile agenţiilor de rating, ale FMI şi chiar BNR au rezerve cu privire la ţările unde rata de vaccinare este mică, premierul a răspuns: „Nu, veţi vedea că FMI va creşte procentul de creştere economică”.

Ludovic Orban a declarat, întrebat despre neatingerea ţintei de vaccinare de 5 milioane de persoane până la 1 iunie şi cea de 10 milioane până la 1 august, că cine le-a stabilit trebuia să le urmărească. Liderul PNL a adăugat că el s-a ferit mereu să stabilească astfel de obiective, atâta timp când nu au fost bazate pe evaluări serioase.

Într-o postare făcută pe Facebook pe 9 aprilie, prim-ministrul spunea că, atât el, cât şi Executivul au ca obiectiv atingerea de 5 milioane persoane vaccinate până la 1 iunie, iar până la 1 august să fie vaccinate 10 milioane de persoane.

Întrebat despre criticile PSD referitoare la campania de vaccinare, Cîţu a afirmat că nu a văzut liderii social-democraţi să se implice în campania de vaccinare.

„Ar trebui, domnule Ciolacu, să mergeţi şi să susţineţi şi dumneavoastră această campanie de vaccinare”, a transmis premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.