Primul ministru, Florin Cîţu, a declarat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care să se poată face plata salariilor minerilor din Valea Jiului pe o perioadă de trei luni. Între timp, Termocentrala de la Mintia a fost oprită din lipsă de cărbune, iar din cauză că şcolile nu mai sunt încălzite, elevii din Deva vor trece la şcoala online. Premierul a anunţat că aşteaptă de la Ministerul Energiei un plan pe termen lung.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În şedinţa de Guvern de ieri a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă care, prin fondul de garantare a creanţelor salariale, ca să se clarifice, şi asta înseamnă plata salariilor pe următoarele trei luni de zile. Astăzi cred că este deja publicată această ordonanţă. Ministerul Muncii ne-a spus că va avea Hotărârea de Guvern, pentru aplicarea ordonanţei imediat, deci asta însemna că în momentul în care este publicată hotărârea de guvern o să vină în şedinţa de guvern. Dacă  este gata luni dimineaţa, luni vom avea o şedinţă online tocmai pentru a aproba această hotărâre de guvern”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern de vineri.
 
Întrebat cum se vor desfăşura cursurile şcolare având în vedere că Termocentrala de la Mintia a fost oprită din lipsă de cărbune, primul ministru a declarat că momentan elevii vor învăţa online şi că speră ca această situaţie să se remedieze.
 
”Se mută online, vom vedea acum dacă s-a oprit (termocentrala - n.r.). Eu sper ca situaţia să se remedieze. Sunt în legătură şi cu prefectul de acolo şi cu ministrul Energiei, vedem care sunt soluţiile pe parcurs. Deocamdată am dorit să dezamorsăm această situaţie, mergem mai departe, vedem cum evoluează situaţia”, a mai declarat Cîţu.
 
Întrebat care este soluţia pe termen lung, la Complexul Energetic Hunedoara, Florin Cîţu a delarat că aşteaptă un plan de restructurare de la Ministerul Energiei.
 
”Aştept un plan. Avem un succes la Tarom unde a fost aprobat un plan de restructurare, Tarom se ţine de acel plan şi sumele merg în  continuare şi sperăm ca în curând să revină pe profit. În continuare aştept un plan de la Ministerul Energiei”, a declarat Cîţu.
 
Întrebat, de asemenea, dacă există un termen, premierul a declarat că ”termenul trebuie să îl dea mai rapid”.
 
Aproximativ o sută de mineri de la Lupeni s-au blocat în subteran cerând plata salariilor restante, plata tinchetelor de masă restante de 10 luni, decontarea transportului spre şi dinspre locul de muncă restant de 1 luni, plata ajutorului de încălzire, demisia conducerii Complexului energetic Hunedoara şi pezenţa ministrului Energiei, Virgil Popescu, în Valea Jiului, mai exact în subteranul Minei Lupeni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.