Premierul Florin Cîţu a afirmat, despre actul adiţional la acordul de guvernare semnat marţi seara, că acesta e semnat de către preşedinţii de partide şi este diferit de actele guvernamentale. Şeful Guvernului a adăugat, referitor la remanierea lui Vlad Voiculescu, că este sigur că nu vor mai fi remanieri sau îşi doreşte să nu mai fie astfel de situaţii în perioada următoare. „Eu o văd ca pe o situaţie excepţională”, a mai spus prim-ministrul, referindu-se la această revocare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ştiţi foarte bine că din partea PNL a semnat domnul Ludovic Orban. Preşedinţii partidelor sunt cei care semnează protocolul, pentru că este un protocol politic. În România, bineînţes, se se face distincţie între deciziile politice şi deciziile guvernamentale, care sunt reglementate de acte normative sau de Constituţie. Eu nu ştiu de ce vă duceţi dumneavoastră direct către remaniere. Nu trebuie să existe aşa ceva. Eu sunt sigur că nu vom mai avea sau eu doresc să nu mai avem astfel de situaţii în perioada următoare. Sunt sigur că şi colegii mei, cu toţii dorim acelaşi lucru. Eu nu iau în calcul aşa ceva în acest moment. Deci eu o văd ca pe o situaţie excepţională. Şi atunci nu are sens să discutăm acum, dar ceea ce a fost foarte clar pentru toţi cei prezenţi acolo - un document politic şi nu s-a discutat niciodată aseară Constituţia sau modificarea Constituţiei. Aceste lucruri cred că deja sunt clare pentru toată lumea”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, întrebat ce se va întâmpla dacă va dori să remaniere un ministru, iar partenerii de coaliţie nu vor fi de acord.

Chestionat despre faptul că nici demiterea lui Vlad Voiculescu nu a luat-o în calcul şi totuşi ea s-a întâmplat, premierul a răspuns: „Lucrurile se întâmplă şi mergem mai departe. Astăzi avem o coaliţie care funcţionează foarte bine. Aţi văzut că toţi membrii coaliţiei susţin proiectele importante pe care şi le-a asumat această coaliţie când a pornit la drum în decembrie anul trecut”.

Pe 14 aprilie, premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţia de ministru al Sănătăţii pe Vlad Voiculescu. Prim-ministrul a devenit ministru interimar la Sănătate, după ce vicepremierul Dan Barna a refuzat poziţia. Decizia lui Cîţu a dus la neînţelegeri în coaliţie, USR-PLUS fiind nemulţumit de faptul că nu a fost consultat în prealabil şi anunţând că retrag încredere în premier. 

După mai multe şedinţe ale liderilor coaliţiei de guvernare din această săptămână, a fost convenit marţi seara un act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului.

Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document.

De asemenea, în lipsa consensului în coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.