Preşedintele USR, premierul desemnat Dacian Cioloş, afirmă că a devenit propunerea partidului pentru funcţia de prim ministru în condiţiile în care alte formaţiuni politice nu au dorit să îşi asume această funcţie. "La consultările cu preşedintele noi ne-am dus cu o propunere de premier pentru că am văzut că celelalte partide ezită, dar şi acolo am spus, şi preşedintelui i-am spus, că dacă e o propunere de premier - alta decât Florin Cîţu - din partea PNL-ului, noi suntem dispuşi să ne aşezăm la masă şi să discutăm. În lipsa unei astfel de propuneri noi ne asumăm să facem o propunere de premier şi am spus tot timpul public, deci de asta retorica asta ironică, cu să discutăm noi cu PSD şi cu AUR, mă rog, până la urmă e treaba lor dacă vor să o tot repete”, afirmă Cioloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Eu nu ţin minte dacă numele premierului Cîţu e în protocol. E într-adevăr ideea că PNL-ul dă premierul şi de acolo am pornit, asta ştiu sigur că este, nu ştiu dacă e numele premierului Florin Cîţu. Nu ţin minte să fie numele pentru că ştiu că la un moment dat PNL-ul chiar a venit cu două propuneri - a fost şi Florin Cîţu, a fost şi Ludovic Orban, propuneri de premier - însă noi am spus tot timpul că PNL-ul are tot dreptul să ofere prim-ministrul şi, de fapt, e şi lucrul pe care l-am tot spus inclusiv în ultima perioadă. La consultările cu preşedintele noi ne-am dus cu o propunere de premier pentru că am văzut că celelalte partide ezită, dar şi acolo am spus, şi preşedintelui i-am spus, că dacă e o propunere de premier - alta decât Florin Cîţu - din partea PNL-ului noi suntem dispuşi să ne aşezăm la masă şi să discutăm. În lipsa unei astfel de propuneri noi ne asumăm să facem o propunere de premier şi am spus tot timpul public, deci de asta retorica asta ironică, cu să discutăm noi cu PSD şi cu AUR, mă rog, până la urmă e treaba lor dacă vor să o tot repete. Dacă e să discutăm serios, noi am spus tot timpul că intenţia noastră este să refacem această coaliţie şi am şi explicat la vremea respectivă de ce nu mai putem continua cu Florin Cîţu ca premier. Florin Cîţu e preşedinte al PNL, după cum vedeţi mă întâlnesc cu el, nu e nicio problemă”, a afirmat Dacian Cioloş, marţi seară, la B1 Tv.
 
El a adăugat că, "dincolo de retorica ironică, important e să vedem cât de serioşi putem fi ca să ne asumăm guvernarea”.
 
"Nu e nimic de explicat, nu scrie nicăieri în Constituţie cu cine trebuie să facem noi o majoritate sau nu. (...) Dacă cineva vrea să piardă vremea, poate să găsească motive să o piardă. Noi nu vrem să pierdem vremea, noi vrem claritate şi vrem să propunem o formulă de guvernare. Prioritatea noastră zero este să încercăm să refacem această coaliţie, dar evident că ne vom asuma decizia pe care am luat-o. (...) Noi nu avem alte obiective, nu vrem să facem alte jocuri, nu avem calcule de culise, nu avem cinism în ceea ce facem. Realizăm faptul că e un risc major să îţi asumi guvernarea într-o astfel de perioadă de criză, dar dacă nu rişti nu reuşeşti să împingi lucrurile înainte”, a susţinut Dacian Cioloş. 
 
El consideră că un guvern cu "susţinere clară" în Parlament are şanse reale de a scoate ţara din criză.
 
"Noi credem că cele mai mari şanse să scoată România din criză le are un Guvern care să aibă o susţinere clară, declarată şi asumată în Parlament. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, cele mai mari şanse ar trebui să le aibă o coaliţie de centru-dreapta, refacerea coaliţiei între PNL, USR şi UDMR. De altfel, activarea ei, pentru că această coaliţie are încă un protocol care, din ştiinţa mea, este în continuare în vigoare, el n-a fost revocat de niciuna dintre părţi, dar vom vedea, mâine o să am o discuţie cu liderii celorlalte două partide”, a adăugat Dacian Cioloş.
 
Dacian Cioloş a afirmat că va avea, miercuri, o primă rundă de discuţii cu preşedinţii PNL şi UDMR, fără echipe de negociere. 
 
Cioloş a precizat că se aşteaptă "la orice" în cadrul discuţiilor, subliniind că îşi doreşte clarificarea cât mai repede a situaţiei.
 
"Dacă nu există intenţia de a continua aceste discuţii, cel puţin lucrurile vor fi clare şi atunci noi, de partea noastră, vom decide ce facem în continuare”, a adăugat premierul desemnat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.