Prim-ministrul Dacian Cioloş s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţi ai magistraţilor şi responsabili din domeniul Justiţiei pentru disucţii pe tema salarizării în sectorul judiciar, premierul apreciind că s-a găsit ”deschiderea necesară pentru a lămuri inechităţile existente în salarizarea magistraţilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La discuţii au fost prezenţi şi miniştrii Justiţiei, Muncii şi Finanţelor.

”Împreună cu reprezentanţi la vârf ai conducerii CSM, ÎCCJ, PÎCCJ şi cu reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi s-au purtat discuţii pe marginea divergenţelor privind finanţarea salarizării şi investiţiilor în domeniul judiciar şi s-au armonizat puncte de vedere divergente apărute în ultimele săptămâni. În urma discuţiilor, premierul Dacian Cioloş a apreciat că s-a găsit deschiderea necesară a participanţilor pentru a lămuri inechităţile existente în salarizarea magistraţilor şi a personalului care lucrează în sistemul de Justiţie, prin găsirea în comun a unui cadru unitar şi coerent pentru salarizarea în sistemul judiciar”, informează Guvernul.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru i-a invitat pe magistraţi să participe la o nouă întâlnire pentru a discuta valorile şi principiile unei abordări coerente şi unitare a salarizării în acest domeniu.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut, joi, premierului, printr-o scrisoare deschisă, "să condamne oficial minciunile" spuse atât personal, cât şi oficial de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, privind faptul că 60 de magistraţi ar beneficia de o pensie lunară de un miliard de lei vechi.

"Acest mod iresponsabil de a acţiona al ministrul Justiţiei Raluca Prună este incalificabil, făcând dovadă unei acţiuni inadmisibile de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, ce a subminat imaginea întregului sistem judiciar şi încrederea cetăţenilor în justiţie”, spun reprezentanţii magistraţilor în documentul citat.

Judecătorii i-au mai cerut în scrisoare premierului să explice opiniei publice şi corpului magistraţilor ce măsuri va fi luată pentru a corecta această situaţie, "care, prin gravitatea precedentului creat, nu poate fi trecută sub tăcere şi lipsită de consecinţe pentru cei responsabili”.

Raluca Prună a spus, într-un interviu pentru News.ro, că există 60 de persoane care au astfel de pensii.

Pe 21 septembrie, Prună a scris pe Facebook că le transmite magistraţilor că şi-ar fi dorit ca în Memorandumul privind justiţia "să se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiază toată magistratura, inclusiv grefierii şi magistraţii pensionari acum trecuţi în avocatură sau despre pensii de un miliard de lei vechi pe lună, "pe o scăpare a legii" sau despre diurna de 2 la sută pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate, inclusiv pentru membrii CSM.

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.