Dacian Cioloş a afirmat că adoptarea tacită de către Senat a proiectuluide lege prin careeste acordat drept de vot de la 16 ani, fără a susţine şi modificarea Constituţiei este o „lipsă de decenţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„O nouă generaţie de tineri îşi începe viaţa socială şi civică în România printr-o ipocrizie şi un populism al actualei clase politice. Senatorii puterii au acceptat adoptarea tacită a acestui proiect fără să susţină şi modificarea Constituţiei în acest sens, doar pentru a se lăuda că acordă tinerilor de 16 ani drept de vot. Nu doar că e imposibil ceea ce promit, dar e şi lipsit de decenţă să minţi o nouă generaţie de tineri care merită mai mult respect şi mai multă decenţă”, a scris Dacian Cioloş, miercuri pe Facebook.

Liderul partidului REPER a adăugat că acţiunea senatorilor este un gest inutil prin care nişte „politicieni inconştienţi s-au gândit să-l folosească electoral fără să înţeleagă consecinţele”.

„Suntem în faţa unui gest inutil pe care nişte politicieni inconştienţi s-au gândit să-l folosească electoral fără să înţeleagă consecinţele. Minţind cetăţenii mereu, îi determini să nu mai aibă încredere în instituţiile democratice şi să îşi caute un viitor în altă parte. Contrar opiniei populare că românii pleacă din ţară din motive pur economice, eu cred că ei pleacă pentru că nu au încredere în clasa politică. Una care îi minte permanent şi care îi face să se teamă de viitor. Acum, avem un nou exemplu prin care li se promite tinerilor ceva ce nu au cum să primească. Aş spune că acestor oameni ar trebui să le fie ruşine, dar mă îndoiesc că pricep ce aşteptări au tinerii de la ei. În ceea ce mă priveşte, subiectul este o prioritate personală şi îmi doresc să le oferim tinerilor din România respectul pe care-l merită”, a completat Cioloş.

Senatul a adoptat, marţi, tacit iniţiativa legislativă care prevede reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către parlamentari de la PNL, USR, AUR şi neafiliaţi şi aduce modificări legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Senatul este primă Cameră sesizată asupra iniţiativei, decizională fiind Camera Deputaţilor.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.