Dacian Cioloş a anunţat că, la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă marţi la Palatul Victoria, au discutat despre Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, iar şeful Executivului le-a transmis că doreşte să fie criterii obiective pentru investiţiile prin program. Liderul USR a mai spus că i-a expus problema unor primării care nu pot accesa investiţii, deoarece au conturile poprite. La rândul său, prim-ministrul a transmis delegaţiei USR că, în cazul PNRR, fiecare comună, oraş, municipiu din întreaga ţară vor avea sume prealocate, organizate pe tipuri de investiţii, indiferent de culoare politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „Trebuie să ne asigurăm că Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny va fi un instrument de finanţare complementar PNRR, astfel încât cele două resurse de dezvoltare locală să fie valorificate optim”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În ceea ce priveşte finanţarea alocată prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, Guvernul e angajat ca în baza cadrului legal să garanteze sumele minime de alocare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, astfel încât să asigure dezvoltarea teritorială echilibrată, indiferent de culoarea politică a conducătorilor autorităţilor locale, mai arată comunicatul de presă al Executivului.
 
În cazul PNRR, fiecare comună, oraş, municipiu din întreaga ţară va avea sume prealocate, organizate pe tipuri de investiţii, indiferent de culoare politică. Proiectele vor fi depuse spre finanţare digital, fiecare unitate administrativ-teritorială urmând să opteze pentru oricare dintre categoriile de investiţii eligibile.
 
„Participanţii au subliniat nevoia de coerenţă în finanţare, criterii obiective de repartizare şi mecanisme de asigurare că banii s-au cheltuit corect pe fiecare proiect. Totodată, consultările cu reprezentanţii aleşilor locali privind procedurile şi schemele de finanţare cu bani europeni se vor derula cu asigurarea incluzivă a implicării acestora în cadrul grupurilor de dialog la nivel ministerial care pregătesc alocările de fonduri”, conchide sursa menţionată. 

ŞTIREA INIŢIALĂ „Am discutat despre Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, unde noi am cerut şi când am fost la guvernare criterii obiective, o prioritizare a investiţiilor pe baza unor criterii clar stabilite. Am discutat şi despre lucrul acesta. Domnul prim-ministru ne-a explicat că aceasta este intenţia dânsului şi sper să aibă şi susţinere politică la vârful coaliţiei. Să existe această abordare transparentă în felul în care banii vor fi repartizaţi şi apoi, evident, să urmărim şi investiţiile”, a afirmat Dacian Cioloş, după întâlnirea de marţi cu Nicolae Ciucă.

El a mai precizat că i-a prezentat prim-ministrului problema de accesare a banilor publici de către unele administraţii locale.

„Am mai discutat şi de alte câteva lucruri. Sunt primării care nu pot avea acces acuma la investiţii, la fonduri publice, pentru că au conturile poprite, pentru că primari dinainte care între timp şi-au pierdut mandatul au făcut prostii, au ajuns în justiţie şi plătesc locuitorii localităţilor respective, ceea ce nu e cinstit. Am prezentat domnului prim-ministru şi această problemă”, a completat liderul USR. 

Preşedintele USR Dacian Cioloş, împreună cu o delegaţie formată din şase primari USR (Radu Mihaiu – Sectorul 2 Bucureşti, Dominic Fritz – Timişoara, Lucian Stanciu-Viziteu – Bacău, Horia Bugarin – Dumbrăviţa, Timotei Păcurar – Micăsasa şi Silviu Zinică – Smârdan), a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, marţi la Palatul Victoria. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.