Premierul Marcel Ciolacu afirmă, într-o postare pe Facebook, că România este de duminică în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, ”o reuşită binemeritată de ţara noastră ca membru al Uniunii Europene”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Integrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime - Ciucă: Următorul nostru obiectiv este clar - aderarea deplină la Spaţiul Schengen, inclusiv cu graniţele terestre, cât mai repede posibil
CITEȘTE ȘI Integrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime - Predoiu: Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică. Dar sunt convins că procesul este ireversibil şi că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult

 

Şeful Executivului precizează că beneficiile sunt evidente atât pentru cetăţenii români care pot călători mai uşor, cât şi pentru economia naţională, prin deschiderea unor noi oportunităţi în acest spaţiu de liberă circulaţie.
”Este o victorie a României şi a tuturor celor care au crezut în acest proiect de ţară. Avem un plan guvernamental clar şi ferm asumat pentru aderarea completă la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului. Am convingerea că prin seriozitate şi stabilitate vom realiza acest obiectiv, aşa cum am reuşit alte două proiecte majore – aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană – şi cum ne pregătim pentru a face parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, notează premierul.
Românii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontierele aeriene şi maritime începând de duminică. Concret,aceştia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Se vor face, însă, controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care sunt date în urmărire, sub control judiciar, poliţiştii urmând să aibă în dotare dispozitive mobile de control cu care vor putea face verificări.în bazele de date operative.
Sâmbătă, Comisia Europeană a precizat că cel care va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România şi celelalte ţări Schengen este consiliul. Comisia Europeană a subliniat că va continua să ofere Preşedinţiei Consiliului tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în cursul anului 2024.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.