Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustulu, că pericolele cu care se confruntă Europa astăzi, extremismul, populismul şi antisemitismul se hrănesc din ignoranţă şi indiferenţă iar Executivul rămâne, în continuare, un susţinător al educării tinerei generaţii privind tragediile trecutului. ”De aceea, mă bucur că în acest an şcolar tinerii au ocazia de a-şi cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, a mai spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă bucur să mă aflu şi în acest an aici, la Templul Coral, un adevărat reper al istoriei, credinţei şi culturii comunităţii evreieşti din România. Felicit conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România pentru organizarea acestei ceremonii, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi comemorării victimelor Pogromului legionar antievreiesc din Bucureşti. Doresc să îmi exprim sincera apreciere faţă de conducerea federaţiei pentru întreaga activitate desfăşurată de Federaţie, cu care am construit o legătură cu adevărat specială”, a declarat premierul Ciolacu în discurs.

”Salut prezenţa reprezentanţilor American Jewish Joint Distribution Committee, cea mai mare organizaţie umanitară evreiască din lume, cu care am avut plăcerea de a mă întâlni în cadrul vizitei pe care am efectuat-o, la finalul anului trecut, în Statele Unite ale Americii. Salut, totodată, prezenţa doamnei Hayman alături de noi astăzi şi îi transmit, cu această ocazie, sincere condoleanţe pentru pierderea suferită”, a mai spus premierul.

Şeful Executivului a arătat că reiterează solicitarea Guvernului României de a elibera imediat, necondiţionat şi în condiţii de siguranţă a tuturor ostaticilor.

Premierul a subliniat că ”data de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, sfârşitul Holocaustului şi începutul libertăţii pentru supravieţuitorii care au putut scăpa din mâinile criminale naziste”. Marcel Ciolacu a afirmat că ”în România, politicile antisemite duse de autorităţi au fost unele extrem de dure, care au determinat persecutări şi torturi ale evreilor din România şi un val de arestări şi deportări, timp în care locuinţele, magazinele, lăcaşele de cult le erau vandalizate şi incendiate”.

”După o perioadă în care negura ignoranţei şi a negaţionismului s-a aşternut asupra mentalului colectiv, România a pornit, în 2004, pe drumul asumării responsabilităţii pentru rolul jucat în Holocaust, odată cu adoptarea Raportului Final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. Examinarea critică a trecutului nostru a contribuit hotărâtor la progresul României, construit pe adevăr şi pe dorinţa puternică de reconciliere cu trecutul”, a spus Ciolacu.

Premierul a menţionat că, ”în condiţiile în care societăţile actuale se confruntă din ce în ce mai mult cu tendinţe de radicalizare şi de antagonizare, a fi de partea dreptăţii şi a respectării drepturilor omului devine o necesitate”.

”Pericolele cu care se confruntă Europa astăzi: extremismul, populismul şi antisemitismul se hrănesc tocmai din ignoranţă şi indiferenţă. Antisemitismul nu reprezintă doar o componentă tristă a trecutului, ci o realitate deosebit de periculoasă cu care ne confruntam şi astăzi, agravată de evenimentele recente şi alimentată de grupurile extremiste”, a arătat Ciolacu.

Şeful Executivului afirmă că ”Executivul rămâne, în continuare, un susţinător al educării tinerei generaţii privind tragediile trecutului, în vederea prevenirii repetării acestora”. ”De aceea, mă bucur că în acest an şcolar tinerii au ocazia de a-şi cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, fapt ce nu ar fi fost posibil fără domnul deputat Silviu Vexler, care s-a numărat printre iniţiatorii acestui demers”, a spus Ciolacu.

”Vă invit să aducem cu toţii un pios omagiu tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în una dintre cele mai mari tragedii pe care omenirea le-a cunoscut. Ziua aceasta ne îndeamnă, an de an, să reflectăm asupra urmei lăsate de Holocaust, să cinstim memoria victimelor şi să facem auzite mărturiile supravieţuitorilor”, a arătat premierul în finalul discursului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.