Marcel Ciolacu a afirmat că nu a fost panicat de anunţul lui Alexandru Rafila prin care a recomandat populaţiei sub 40 de ani să ia de la medicii de familie reţetele în baza cărora pastilele de iod se eliberează gratuit în farmacii. Liderul PSD a adăugat că anunţul ministrului Sănătăţii a fost unul de prevenţie pentru a nu se crea o aglomerare, în cazul în care se întâmplă o catastrofă în Ucraina, însă consideră că anunţul lui Rafila nu a fost bine argumentat şi prezentat. El i-a mai sugerat ministrului să lucreze mai bine cu echipa de comunicare de la instituţia pe care o conduce sau, dacă lucrurile nu funcţionează, să o schimbe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu. Cred că nu a fost bine prezentat şi argumentat, dar domnul Rafila a ieşit cu un anunţ de prevenţie – domnule, haide să nu creem o aglomerare, în cazul în care se întâmplă o catastrofă în Ucraina. Deci nu a fost de rea intenţie a domnului ministru. Părerea mea e că trebuie să lucreze mai bine cu echipa de comunicare pe care o are la minister sau să o schimbe, că nu e nicio ruşine când mai schimbi, când ceva nu funcţionează”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat marţi la Parlament dacă l-a panicat la fel de mult ca pe restul populaţiei anunţul lui Alexandru Rafila prin care a îndemnat românii sub 40 de ani să îşi ia pastile de iod.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat luni că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este "perfect funcţional". Alexandru Rafila a făcut apel la populaţia eligibilă să ia de la medicii de familie reţetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat, luni, Alexandru Rafila.

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a precizat, luni, în contextul apariţiei unor materiale de presa privind centrala nuclearoelectrica Zaporojia, că sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal şi nu indica depasiri peste valorile normale. Totodată, CNCAN menţionează că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a venit cu o serie de clarificări şi a precizat că „distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.