Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi seară, referitor la amendamentul privind creşterea pensiilor cu 40%, că a avut discuţii cu mai mulţi lideri de grup din Parlament pe acest subiect. "Noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun", a afirmat Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciolacu a afirmat, la România Tv, că, în ceea ce priveşte documentul prezentat de ministrul Finanţelor Florin Cîţu referitor la creşterea pensiilor, cel mai în măsură să dea explicaţii privind nota respectivă este Eugen Teodorovici.

"Noi am făcut amendamentul pentru că legile trebuiesc respectate. Mai mult, nivelul de trai în România a scăzut foarte mult, INS-ul spune acest lucru. Acuma, trebuie să hotărâm: vrem ca pensionarii să nu mai aibă niciun drept la viaţă şi... nu este o mărire extraordinară, această mărire poate fi suportată. România împrumută 1.000 de euro pe secundă. Vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani, pentru că ei nu se regăsesc în economie. Dl. Cîţu,în loc să ne dea hârtii scoase de prin sertare sau prin birouri, nici nu ştiu dacă sunt documente secrete sau nesecrete, din şedinţele de Guvern, ar trebui să ne dea explicaţii ce a făcut cu împrumuturile de până acum, cum am reuşit să ajungem la performanţa de a avea peste 40% gradul de îndatorare a României", a susţinut liderul PSD.

Întrebat dacă mizează pe majoritate în Parlament pentru a trece amendamentul pentru ca majorararea pensiilor să revină la 40%, Ciolacu a spus: "Am avut discuţii astăzi cu mai mulţi lideri de grup din Parlament şi lideri de partide şi noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun".

"În acest moment se ştie că PSD este minoritar în Parlament, ca să terminăm şi această discuţie, printr-o migraţie mult hulită acum un an de zile de către preşedintele Iohannis şi PNL către Partidul Naţional Liberal", a adăugat Ciolacu.

Grupul parlamentar al PSD a eliminat, printr-un amendament la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în 2020, formularea care indica o creştere a pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul. Astfel majorarea va fi de 40%, cum arată Legea pensiilor. Un alt amendament al social-democraţilor prevede o creştere a salariilor profesorilor în acest an, nu din 2021, cum a vrut Guvernul.

 Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările ulterioare, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins: "b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.442 lei”, conform unui amendament la propunerea legislativă pentru aprobarea OUG.

„Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii”, arată PSD în motivarea amendamentului.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 se află în procedură de urgenţă în Parlament şi urmează să fie votat într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a prezentat, marţi, la Iaşi, un document discutat într-o şedinţă de Guvern din toamna anului 2019, în care ministrul Finanţelor de la momentul respectiv Eugen Teodorovici prezenta riscurile majorării pensiilor cu 40 la sută. Teodorovici a cerut „să se evite angajarea de cheltuieli suplimentare” dar şi „reanalizarea calendarului” de implementare a Legii pensiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.