Plenul Senatului a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva fostului ministru de Externe, senatorul PSD Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora cu 26 voturi ”pentru” şi 92 ”contra”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, marţi, în plenul Senatului unde s-a dezbătut cererea DNA privind începerea urmăririi sale penale, în dosarul votului din diaspora la alegerile prezidenţiale, că respinge în termeni foarte clari şi categorici orice acuzaţie adusă în acest dosar.

Senatorul PSD a precizat încă de la începutul discursului că a avut acces târziu la informaţiile din dosar, mult mai târziu decât jurnaliştii care au dat informaţii, în presă despre detaliile din referatul procurorilor. 

Titus Corlăţean a spus că respinge în termeni clari şi categorici orice acuzaţii aduse, privind îndeplinirea în mod defectuos a activităţii sau încercarea de a împiedica votul în dispora.

"Resping în termeni foarte clari şi categorici orice acuzaţie adusă. Un an şi jumătate am decis să tac lăsând anchetatorii să îşi facă treaba în mod profesionist, însă linia şi direcţia au fost cu totul altele”, a afirmat Corlăţean. 

”Am simţit un profund regret faţă de situaţia în care s-au aflat cetăţenii cu bună credinţă, dar nu şi pentru alţii”, a mai spus el.

Fostul ministru a mai spus că procedurile din MAE implică reguli stricte, atunci când se propun decizii, şi există documente în sistemul intern, memorandumuri de aprobare a unor decizii, care trec prin foarte multe etape intermediare. ”Toate acestea trec prin faţa a foarte multor alţi ochi. Dacă s-ar fi încercat ceva ilegal, încă din toamna lui 2014, vă garantez că s-ar fi aflat imediat, interinstituţional”, a completat el. 

Titus Corlăţean a mai declarat că a îndeplinit cu scrupulozitate, ca ministru, toate regulile şi procedurile standard  în privinţa organizării alegerilor prezidenţiale.  

Senatorii jurişti au stabilit, săptămâna trecută, într-o şedinţă fulger de circa 20 de minute, în care l-au şi audiat pe Titus Corlăţean, să dea un aviz negativ cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.  Membrii Comisiei juridice au luat decizia cu cinci voturi ”împotrivă”, trei ”pentru” şi o abţinere.

”Un singur comentariu fac. Am prezentat în faţa comisiei toate argumentele şi datele şi am susţinut cu argumente că suspiciunile rezonabile şi acuzaţiile DNA-ului sunt total nefundamentate şi le-am respins, cu argumente”, a spus Titus Corlăţean, la finalul şedintei comisiei juridice.

Referatul DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a sosit, în urmă cu trei săptămâni, la Senat, însă cererea a rămas blocată la Biroul Permanent pe durata campaniei electorale întrucât reuniunile conducerii Senatului nu au avut cvorum

”Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Corlăţean Titus, fost ministru al afacerilor externe, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 297 din Codul penal, cu aplicarea art.132 din Legea nr. 78/2000 şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în modalitatea normativă prevăzută de art. 385 alin. 1 din Codul penal”, a anunţat anterior Biroul de presă al Parchetului instanţei supreme.

Titus Corlăţean a fost audiat în octombrie 2015 la DNA, el spunând atunci că s-a prezentat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora la alegerile prezidenţiale.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe la secţiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor la votul din diaspora. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.